Od travnja rast cijene energenata, Plenković najavio tri seta mjera

Varaždinske vijesti/HRT | 27.1.2022. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade govoreći o energetskoj situaciji rekao da su jučer na konferenciji izložili politiku Vlade RH kad je riječ o energetici i klimi, s osvrtom na pristup rješavanju izazova rasta cijena energenata koji se može očekivati od travnja, prenosi portal HRT-a.

- Ići ćemo s tri smjera. Prvo je povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju koje trenutno imamo za oko 64 tisuće najguroženijih kućanstava. Ići ćemo u smjeru proširenja polja primjene, da se njima mogu platiti i računi za plin. Najvjerojatnije ćemo proširiti opseg kućanstava koja će moći primati tu naknadu. Treće, podići ćemo taj iznos, a koliki će biti kada procijenimo koliki će biti rast troškova za kućanstvo.

Dodao je i da Vlada razmatra sve stavke koje ulaze u cijenu električne energije te sagledava porezna davanja na uslugu njezine opskrbe:

- Kad je u pitanju drugi segment, tu ćemo se osloniti na HEP, koji ima snage na svojim plećima iznijeti dio zaštite građana od udara svjetskih rasta cijena energije.

- Pokazat ćemo da interveniramo svaki put kad nam je cilj očuvati ekonomski i socijalni standard građana, poručio je.

- Imamo tri nacionalna plana, sedam zakona, želimo da se novim Zakonom unaprijedi organizacija, rekao je i najavio osnivanje Zavoda za socijalnu skrb.

- Povećavamo opseg i visinu materijalnih prava najugroženijih skupina. To uključuje povećanje naknada. Posebnu smo pozornost dali osobama s invaliditetom, njihovim njegovateljima. Novim zakonom se povećava i osobna invalidnina uz ukidanja dosadašnjeg cenzusa. Mi smo u prvom mandatu ovu invalidninu povećali na 1500 kuna, sad idemo korak dalje, na 1750 uz ukidanje cenzusa, što su mnoge udruge i pravobraniteljica, vrlo jasno pozdravile. Roditelj-njegovatelj i njegovatelj imat će pravo na veći iznos naknade, a roditelj koji samostalno skrbi, njemu se naknada uvećava na 6000 kuna, poručio je Plenković, a prenosi portal HRT-a.