Od travnja rast cijene energenata, Plenković najavio tri seta mjera

Varaždinske vijesti/HRT | 27.1.2022. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade govoreći o energetskoj situaciji rekao da su jučer na konferenciji izložili politiku Vlade RH kad je riječ o energetici i klimi, s osvrtom na pristup rješavanju izazova rasta cijena energenata koji se može očekivati od travnja, prenosi portal HRT-a.

- Ići ćemo s tri smjera. Prvo je povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju koje trenutno imamo za oko 64 tisuće najguroženijih kućanstava. Ići ćemo u smjeru proširenja polja primjene, da se njima mogu platiti i računi za plin. Najvjerojatnije ćemo proširiti opseg kućanstava koja će moći primati tu naknadu. Treće, podići ćemo taj iznos, a koliki će biti kada procijenimo koliki će biti rast troškova za kućanstvo.

Dodao je i da Vlada razmatra sve stavke koje ulaze u cijenu električne energije te sagledava porezna davanja na uslugu njezine opskrbe:

- Kad je u pitanju drugi segment, tu ćemo se osloniti na HEP, koji ima snage na svojim plećima iznijeti dio zaštite građana od udara svjetskih rasta cijena energije.

- Pokazat ćemo da interveniramo svaki put kad nam je cilj očuvati ekonomski i socijalni standard građana, poručio je.

- Imamo tri nacionalna plana, sedam zakona, želimo da se novim Zakonom unaprijedi organizacija, rekao je i najavio osnivanje Zavoda za socijalnu skrb.

- Povećavamo opseg i visinu materijalnih prava najugroženijih skupina. To uključuje povećanje naknada. Posebnu smo pozornost dali osobama s invaliditetom, njihovim njegovateljima. Novim zakonom se povećava i osobna invalidnina uz ukidanja dosadašnjeg cenzusa. Mi smo u prvom mandatu ovu invalidninu povećali na 1500 kuna, sad idemo korak dalje, na 1750 uz ukidanje cenzusa, što su mnoge udruge i pravobraniteljica, vrlo jasno pozdravile. Roditelj-njegovatelj i njegovatelj imat će pravo na veći iznos naknade, a roditelj koji samostalno skrbi, njemu se naknada uvećava na 6000 kuna, poručio je Plenković, a prenosi portal HRT-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci