Od sutra nova pravila u bolnicama i socijalnoj skrbi: tko mora, a tko ne treba imati Covid potvrde? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Od sutra nova pravila u bolnicama i socijalnoj skrbi: tko mora, a tko ne treba imati Covid potvrde?

VV | 3.10.2021. u 17:44h | Objavljeno u Aktualno

 Od sutra se uvodi obveza Covid potvrda ili testiranja na koronavirus za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli Covid-19.

Testiranja će se obavljati izvan radnog vremena, pa zaposlenici koji nemaju Covid potvrdu morat će na posao doći ranije, a ako odbiju testiranje, taj dan vodit će se kao da nisu došli na posao te za njega neće biti plaćeni.

V.d. ravnatelja OB Varaždin Damir Poljak još prije desetak dana nam je rekao kako je OB Varaždin spremna za novi režim. 

- Naši liječnici, ali i medicinski odnosno nemedicinski djelatnici svakodnevno su svjedočili patnjama pacijenata i članova njihovih obitelji, radili u gotovo nemogućim uvjetima, te su s određenim olakšanjem dočekali početak cijepljenja znajući da nam je cjepivo trenutno jedini izlazak iz ove situacije i povratak starom načinu života – rekao je v. d. ravnatelja OB Varaždin u kojoj je do 21. rujna, od ukupnog broja zaposlenih u bolnici, cijepljeno 72 %, odnosno 82 % liječnika te 70 % medicinskih sestara i tehničara. 

V. d. ravnatelja OB Varaždin najavio je i reorganizaciju posla, bude li potrebno.

- Sredinom kolovoza uveli smo mogućnost provjere Covid-potvrde putem aplikacije CovidGO i tako ubrzali postupak ulaska u bolnicu te smanjili vrijeme čekanja. Osobe bez Covid-potvrde i dalje ostvaruju zdravstvenu zaštitu kao i do sada, uz prethodni dolazak na trijažno mjesto – objasnio je Poljak.

Tko može bez Covid potvrda?

Od sutra Covid potvrde trebat će imati i pacijenti. Prema Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata, Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju morat će zatražiti od pacijenata kod kojih se planira hospitalizacija, provođenje dijagnostičko-terapijskih zahvata koji generiraju aerosol u specijalističko-konzilijarnoj iii bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

- EU digitalnu Covid potvrdu iii odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju obvezni su predočiti i drugi pacijenti kojima je potrebna medicinsku skrb, ako se procijeni da postoji visoki rizik od širenja infekcije virusom SARS-CoV-2, ali i osobe u pratnji pri porodu, roditelji i skrbnici koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima - navodi se u Odluci.

Iznimno, EU digitalnu Covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju nisu obvezni predočiti pacijenti kada dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći, radi pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na Covid-19 ili zbog potvrđene bolesti Covid-19, kao i prilikom pružanja zdravstvenih usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Pacijenti koji ne posjeduju Covid potvrdu, a dolaze zbog planirane hospitalizacije iii zbog planiranog dijagnostičko-terapijskih zahvata ili im se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji, a kod kojih bi odgađanje prijema narušilo zdravstveno stanje, zaprimaju se, izoliraju, testiraju te im se u slučaju pozitivnog nalaza pruža odgovarajuća zdravstvena skrb u izolaciji - navodi se u Odluci.

A roditelji u pratnji malih pacijenata?

Nadalje, Covid potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju nisu obvezne predočiti nužne osobe u pratnji maloljetnih pacijenata, kao i nužne osobe u pratnji odraslih osoba koje se zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu same bez pratnje sigurno kretati u zdravstvenoj ustanovi.

- Covid potvrdu nisu obavezna predočiti djeca u dobi do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kime ostati kod kuće, kao i djeca u dobi do 12 godina u posjeti hospitaliziranim roditeljima, odnosno skrbnicima, braći i sestrama - navedeno je u Odluci.