Od sutra na portalu Kretanje-cijena.hr provjerite koliko koštaju artikli u 10 najvećih trgovačkih lanaca 

VV | 23.3.2023. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

Od sutra, 24. ožujka, web stranica kretanje-cijena.hr bit će upotpunjena novim cijenama iz ostalih sedam velikih trgovačkih lanaca, najavili su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Tako će, uz Konzum, KTC i Tommy, koji već redovito dostavljaju maloprodajne cijene za objavu, potrošači sada moći usporediti cijene iz ukupno deset trgovačkih lanaca u zemlji i to za 365 artikala koji se prate na stranici.

- Unosom novih podataka na web stranicu dodatno će se osnažiti postojeća “bijela lista” trgovaca koja će sada biti potpunija te će se cijene u trgovačkim lancima moći lakše i kvalitetnije uspoređivati.

Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web stranica “Kretanje cijena” služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici. Na taj način omogućavamo da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize - izjavio je savjetnik ministra Filipovića Jurica Lovrinčević.

- Web stranica “Kretanje cijena” od njenog pokretanja, 17. veljače, do danas posjećena je 440 000 puta, a bitno je naglasiti da trgovci Konzum, KTC i Tommy nisu dizali svoje marže za proizvode koji se na stranici prate. Također, evidentan je izostanak  neopravdanih poskupljenja i od strane proizvođača i distributera za proizvode koji se prate na stranici.

Na stranici se vrši usporedba cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za osnovnih 78 kategorija proizvoda. Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljivo je da je ukupna vrijednost košarice svih proizvoda koji se prate na stranici „Kretanje cijena“ 2 posto je niža u usporedbi s cijenama koje su bile važeće na 31. prosinca 2022.

Napominjemo da su ovaj tjedan svim trgovcima ponovno poslani dopisi od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se dobrovoljno priključe partnerima “bijele liste” i dostave cijene za artikle koji se na listi prate. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je putem vanjskih popisivača popisalo cijene u 7 trgovačkih lanaca koji se do sada nisu priključili projektu - stoji u objavi.