Od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 10.3.2019. u 10:36h | Objavljeno u Aktualno

Iako najčešće pogađa žene, rak dojke je opasna bolest od koje obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj je u pet godina, od 2013. do 2017., od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije.

Upozoreno je na to u subotu, 9. ožujka, u Domu zdravlja u Ivancu, gdje je su održani Dani otvorenih vrata u organizaciji Varaždinske županije i Doma zdravlja Varaždinske županije s ciljem prevencije raka dojke kod muškaraca.

Povodom Svjetskog dana očeva koji se obilježava 19. ožujka, za pripadnike muškog spola organizirani su besplatni preventivni ultrazvučni pregledi dojke. Organizirani su u sklopu EU projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“, čiji je nositelj Županija, a partner Dom zdravlja.

- Bolesti dojke su u porastu, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Karcinom dojke je rijedak kod muškaraca, ali je vrlo agresivan. Njegova najčešća učestalost je u dobi od oko 70 godina, no može se pojaviti i u drugim dobnim skupinama. Nažalost, otkriva se u kasnijoj fazi. Osim preventivnih ultrazvučnih pregleda, muškarcima preporučujem samopreglede koje mogu obavljati kod kuće. Ako primijete crvenilo, uvlačenje bradavica, kvržice ispod dojke, otekline, čvoriće ispod pazuha, moraju se hitno javiti svojem liječniku koji će ih dalje uputiti na potreban pregled – rekla je dr. Sandra Banek, specijalist radiolog i subspecijalist ultrasoničar, ujedno predsjednica Lige za rak Varaždinske županije.

Podršku senzibilizaciji javnosti na nužnost ranog otkrivanja opake bolesti i kod muškaraca dali su ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

Besplatni preventivni pregledi za muškarce održavat će se i sljedeće subote, 16. ožujka, od 8 do 12 sati, a nije potrebna liječnička uputnica niti prethodno naručivanje.

- Pregledi se u Domu zdravlja u Ivancu obavljaju na suvremenom ultrazvučnom aparatu s linearnom sondom, koji je nabavljen je bespovratnim EU sredstvima u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“. Uz to, instaliran je novi RTG aparat, vrijedan milijun kuna, a u Domu zdravlja u Ivancu bit će postavljena i pristupna rampa za lakši pristup osoba s invaliditetom – najavio je ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.- 2020.

- Zahvaljujući ovom projektu ordinacije liječnika Doma zdravlja i liječnika – koncesionara smo opremili najmodernijom opremom, čime se povećala dostupnost i raznovrsnost usluga, a glavni cilj je smanjiti broj upućivanja pacijenata u bolnice. Uz to, cilj je promicanje ravnopravnosti spolova, kao i povećanje pristupačnosti objektima Doma zdravlja za osobe s invaliditetom – rekla je pročelnica Lovorka Horvat.

EU projekt je iznimno važan, jer građani zahvaljujući njemu u Domu zdravlja u Ivancu mogu obaviti niz važnih pretraga. Uz ultrazvuk dojke, na novom aparatu obavlja se ultrazvuk štitnjače, vrata, abdomena, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i drugo. Sve te preglede pacijenti mogu obaviti u redovno radno vrijeme RTG kabineta u Ivancu na temelju HZZO-ove uputnice, a uz prethodno definiran termin pregleda.

To je samo dio opreme nabavljen u sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 12.843.834,40 kuna, od čega su 10.899.409,24 kuna bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 1.923.425,16 kuna je osigurala Varaždinska županija. Voditelj projekta je AZRA d.o.o.

 

EU_projekt_primarna_zdravstvena_zastita_Varazdinska_zupanija.jpg

Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji

Naziv projekta: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji

Prijavitelj: Varaždinska županija

Projektni partner: Dom zdravlja Varaždinske županije

Izvor financiranja: Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" za razdoblje 2014.-2020.

Cilj projekta: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti povećanjem dostupnosti i raznovrsnosti usluga kvalitetne primarne zdravstvene zaštite, te smanjenje upućivanja u bolnice na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga (liječnika Doma zdravlja i koncesionara) u djelatnosti obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije, dentalne medicine, radiologije i fizikalne medicine, te provedba aktivnosti promicanja ravnopravnosti spolova i pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Ukupna vrijednost projekta: 12.843.834,40 kn

Ukupni prihvatljivi troškovi: 12.822.834,40 kn

1. Bespovratna sredstva: 10.899.409,24 kn (intenzitet potpore 85%)
2. Sredstva prijavitelja i/ili partnera (15%) 1.923.425,16 kn

Aktivnosti u projektu:

1. Opremanje koncesionara Varaždinske županije (4.133.900,00 kn)
2. Opremanje Doma zdravlja Varaždinske županije (4.106.300,00 kn)
3. Infrastrukturni zahvati na objektima Doma zdravlja Varaždinske županije (3.942.045,01 kn)
4. Promicanje ravnopravnosti spolova i pristupačnosti za osobe s invaliditetom (305.426,89 kn)

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci