Od raka dojke obolijeva sve više mladih žena: "Ne bacajte pozive za preglede u smeće!" Foto: Grad Varaždinske Toplice

Od raka dojke obolijeva sve više mladih žena: "Ne bacajte pozive za preglede u smeće!"

VV | 21.12.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždinske Toplice u utorak je bio domaćin hvalevrijednoj javnozdravstvenoj akciji borbe protiv raka dojke. U prostorima Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama održana je edukativna radionica o prevenciji raka u sklopu javnozdravstvene akcije "Zdrave dojke” u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije te u suradnji sa stručnjacima.

Da je riječ o hvalevrijednoj akciji potvrdila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je napomenula kako je ovo prva takva edukativna radionica, no ne i posljednja.

gvt-rak_dojke_predavanje_1.JPG

- Grad Varaždinske Toplice na svaki mogući način želi doprinijeti poboljšanju zdravlja, zbog čega pozdravljamo ovu inicijativu i zahvaljujemo predavačicama i organizatorima ovog predavanja – rekla je Ratković te dodala kako će ovakve i slične akcije u Gradu uvijek naići na podršku.

Radionicu je otvorila doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med. spec. neurolog, subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti koja je naglasila kako se na razini čitave Varaždinske županije bilježe slabiji odazivi žena na preventivne preglede.

- Liga za borbu protiv raka dojke uvijek organizira manifestacije u gradu Varaždinu, a onda smo mi kao Savjet za zdravlje odlučili krenuti i po manjim gradovima jer se žene u ruralnim sredinama ipak znatno manje odazivaju na screening programe raka dojke, a upravo je on najvažniji jer prevencija i rano otkrivanje raka dojke značajno doprinose liječenju ove zloćudne bolesti – rekla je doc. prim. dr. sc. Kiđemet-Piskač.

gvt-rak_dojke_predavanje_5.JPG

Dodala je i kako su uvijek sretni kada se akcijama odazovu i gradonačelnici, odnosno načelnici kako bi zajedno s njima utvrdili može li se nešto poduzeti u vezi dostupnosti preventivnih pregleda.

- Naime, mamografija se mora odvijati u Općoj bolnici Varaždin jer ti mobilni mamografi koji su se razmatrali kao opcija, prema mišljenju radiologa ipak nisu toliko dobri. Dakle, nakon što žene informiramo, drugi cilj nam je olakšati im dostupnost i dolazak na samu mamografiju u Varaždin – pojasnila je doc. prim. dr. sc. Kiđement-Piskač dodavši kako je rak dojke, nažalost, u porastu, a sve se više radi o ženama mlade životne dobi.

gvt-rak_dojke_predavanje_3.JPG

Izlaganja su održale i mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, uži spec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti na temu "Determinante neodazivanja žena u mamografski probir i njegova organizacija u RH i Varaždinskoj županiji“; dr. Sandra Banek, spec. radiolog, subspec. UZV na temu "Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke/smjernice i pojašnjenja čestih nedoumica pacijentica“ te dr. Ivana Cujzek, spec. radiolog na temu "Vrste tumora dojke i smjernice liječenja“.

Dr. Stipešević Rakamarić je dodala kako je rak dojke najčešći rak kod žena, a godišnje u Varaždinskoj županiji obolijeva njih stotinjak, dok ih trostruko manje umire.

gvt-rak_dojke_predavanje_12.JPG

- Omjer između incidencije i mortaliteta je 3,6 naprema 1, što je pokazatelj toga da se radi o raku koji je, ako se otkrije u ranoj fazi, uspješno izlječiv. Stoga je važno senzibilizirati žene da je bitno odazvati se mamografiji nakon 50. godine – kazala je Rakamarić naglasivši kako je u doba pandemije na razini cijele Hrvatske odaziv pao za desetak posto.

Ipak, Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojeg je ova radionica i održana pokazan je kao najuspješniji program u Hrvatskoj te se, upravo zahvaljujući njemu, već šestu godinu zaredom smanjuje smrtnost, a hrvatska zdravstvena anketa pokazuje kako je odaziv ipak veći nego što se bilježi u screeningu.

gvt-rak_dojke_predavanje_6.JPG

Sponzor akcije je DM, koji je za sve sudionice osigurao poklone.