OB Varaždin: Liječenje za onkološke bolesnike nije stalo unatoč situaciji s COVID-19 infekcijom

MGA/VV | 20.4.2020. u 08:55h | Objavljeno u Aktualno

Zbog razmjerno veće ugroženosti onkoloških bolesnika, izrazito je važno spriječiti širenje zaraze COVID-19 virusom među tom populacijom, a istovremeno nastaviti kontinuirano, pravodobno, sveobuhvatno, timsko dijagnosticiranje, liječenje, ali i praćenje onkoloških pacijenata. Svjesni su toga i u Općoj bolnici Varaždin gdje ističu kako liječenje za onkološke bolesnike nije stalo i ne smije stati usprkos ovoj izvanrednoj situaciji. Stoga su u varaždinskoj bolnici poduzeli sve mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze, ali i zadržala razina zdravstvene skrbi o takvim bolesnicima.

– Rad koji je organiziran putem našeg Odjela u ovim otežavajućim vremenima odvija se nesmetano. Dnevna bolnica koja je i dalje zadržala potpuno standardni opseg posla, organizirana je na način da naši pacijenti budu maksimalno zaštićeni. Svi bolesnici na terapiju pozivaju se u točno određeno vrijeme kojeg se trebaju i pridržavati, dolaze sami, bez pratnje. U čekaonici smo ograničili boravak do nekoliko bolesnika s odgovarajućom udaljenošću među njima, osigurali smo dezinfekcijska sredstva, kao i maske za lice, a u dnevnu bolnicu ulaze pojedinačno gdje im se aplicira terapija, nakon čega odlaze kući – objasnio je organizaciju rada dnevne bolnice voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju Željko Vojnović, dr.med.spec.internist-onkolog. Od trenutka postavljanja dijagnoze, pa do samog liječenja onkoloških bolesnika – sustav radi nesmetano.

– Svi pacijenti koji trebaju prvi pregled dobivaju ga unutar tjedan dana od javljanja liječniku, tako da mogu početi s liječenje. Cijeli sustav dijagnostike, od laboratorija, pa sve do centralnog razrijeđivanja lijekova, odnosno citostatika, radi nesmetano. Nije stao ni operativni program za onkološke bolesnike. Rad multidisciplinarnih timova kao osnovica suvremenog onkološkog liječenja također se redovito odvija, ali u ovom slučaju kroz organizaciju virtualnih timova, tako da imamo sve što nam je potrebno za rad i zbrinjavanje onkoloških bolesnika – naglašava Vojnović.

Osim bolesnika kod kojih je u tijeku aktivno onkološko liječenje, postoje i onkološki bolesnici u remisiji, odnosno bolesnici u kojih onkološka bolest u ovom trenutku nije aktivna. Oni imaju svoj program praćenja.

– Takvi bolesnici su upoznati da se s nalazima jave svom izabranom liječniku koji uvidom u dokumentaciju može vidjeti je li bolest i dalje u remisiji. Oni se tada ne trebaju javljati u bolnicu, već budu naručeni na slijedeći termin, odnosno na daljnju dijagnostiku. U slučaju da bilo koji nalaz ukazuje na relaps, odnosno povratak bolesti, oni se tada upućuju k nama i mi ih odmah rješavamo. Ujedno bih želio zamoliti bolesnike koji su u remisiji neka ne opterećuju zdravstveni sustav s urednim nalazima. Za svako pojašnjenje, informaciju, naručivanje dovoljno je nazvati glavnu sestru dnevne bolnice koja će im dati provjerene informacije i smjernice što i kako dalje postupati. – ističe Vojnović.

Voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju Željko Vojnović savjetuje sve onkološke bolesnike, ali i članove njihovih obitelji da slijede preporuke koje daje nacionalni Stožer civilne zaštite, a sve u cilju vlastite zaštite.

– Izbjegavajte tzv. socijalni kontakt ili blisko fizičko druženje s drugim osobama, kao i mjesta većega socijalnog kontakta. Valja naglasiti i važnost fizičkog distanciranja i od članova vlastite obitelji i prijatelja, jer su oni najčešći prenosioci virusa. Preporučuje se i održavanje osobne higijene, osobito redovito i kvalitetno pranje ruku sapunom i vodom, održavanje čistoće radnih površina, stolova, kvaka, podova. U slučaju porasta tjelesne temperature ili pojave respiratornih tegoba, telefonski kontaktirajte liječnika obiteljske medicine ili nadležnog epidemiologa radi dogovora o daljnjem postupanju – posebno naglašava Vojnović te zaključuje kako ova kriza ne smije ugroziti zdravlje našeg stanovništva kada je u pitanju karcinom i liječenje zloćudne bolesti.

Označeno u