Barbara Antolić Vupora: Tražim hitnu izmjenu štetnog Zakona o sjemenu 

| 30.3.2021. u 09:09h | Objavljeno u Aktualno

Saborska zastupnica i kandidatkinja SDP-a za županicu Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora, te čelnici općina Petrijanec I Maruševec, Željko Posavec i Mario Klapša, održali su jučer na oranici u Gornjem Kučanu konferencuju za novinare o novom Zakonu o sjemenu. Štetan zakon za poljoprivrednike donesen je u petak u Saboru i to zahvaljujući, kako je istaknuto na presici, i trojici zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije te Reformistima i HNS-u.  

- Tražem hitnu izmjenu Zakona o sjemenu jer poljoprivredna politika, a posebno proizvodnja sjemena, pitanje je nacionalne sigurnosti s kojim se ne smije eksperimentirati. Zakon je štetan jer umjesto da čuvamo naše autohtono sjeme, stotinama tisuća ljudi na selu nameću se novi troškovi zbog dorade tog sjemena - rekla je Antolić Vupora.

Naglasila je kako dorada sjemena koje se sije na vlastitoj njivi donosi nove troškove proizvođaču jer on mora uzeti sjeme, spakirati ga, odvesti do mjesta dorade, platiti doradu i pakiranje, čime mu je poskupio posao, odnosno ne isplati mu se.

- Mali poljoprivrednici strahuju da zbog novog zakona neće moći proizvoditi sjeme jer ako ovaj zakon zaživi, sutra ćemo biti ovisni o uvozu sjemena. Ovo je nepovratni put zatiranja proizvodnje možda i većeg dijela vlastitog sjemena. Ukoliko će se proizvođači držati zakona, možemo zaboraviti na papriku roga za ajvar. Najgora posljedica ovog zakona je da se proizvođače koji siju necertificirano sjeme, gura u sivu zonu - zaključila je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora i dodala da je ovim zakonom u Varaždinskoj županiji izravno pogođeno preko 8 tisuća OPG-ova.

Screenshot_20210329-102230_Gmail.jpg

sdp_press_4.JPG

sdp_press_6.JPG