Od ponedjeljka promjena vremena Foto: unsplash/ilustracija

Od ponedjeljka promjena vremena

vv | 8.1.2023. u 13:23h | Objavljeno u Aktualno

Anticiklona stacionira nad istočnom Europom, a ciklona južno od Islanda produbljuje se, dok nestabilan zrak s Atlantika prodire nad zapadnu Europu

Polje visokog tlaka nad sjevernom Afrikom slabi, topli zrak sa Sredozemnog mora premješta se prema jugu, a preko Francuske zapadno od Alpa prodire manja količina nestabilnog zraka prema Genovskom zaljevu.

Ciklona će se premjestiti nad Jadran i niz os Jadrana prema jugu. Premještanje ciklone donosi povećanje naoblake te kišu i jako jugo. U pozadini ciklone prodrijet će hladniji zrak sa sjeveroistoka, vjetar će okrenuti na sjeverac i sjeveroistočnjak te će u planinskim krajevima uz pad temperature mjestimice sniježiti, prognozira meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

U nedjelju će biti promjenjivo oblačno i vjetrovito, puhat će jugo i jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu i Kvarneru pretežno oblačno uz slabu do umjerenu kišu, kiša će se tijekom dana širiti nad srednji i južni Jadran. U noći na ponedjeljak doći će do naoblačenja sa zapada te će se kiša proširiti na cijelu unutrašnjost.

U ponedjeljak Lipovšćak prognozira pretežno oblačno s kišom. Na Jadranu će uz jako jugo mjestimice biti grmljavinskih pljuskova. Veće količine oborina moguće su uz obalu i u zaobalju. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 2 do 5 stupnjeva, a na Jadranu od 8 do 11C. Poslijepodne na sjevernom Jadranu jugo u prestanku i zapuhat će jaka bura. Navečer uz pad temperature u planinama iznad 1400 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg.

Screenshot_2023-01-08_132727.jpg

Izvor: DHMZ

U nastavku tjedna promjenjivo oblačno s povremenom kišom te hladnije uz jednozanmenkaste temperature zraka. Nova oborinska epizoda u četvrtak, uz pad temperature zraka, a u planinskim krajevima snijegom. Na Jadranu jugo pa bura i tramuntana. Temperature zraka u padu do sredine tjedna, a krajem tjedna ponovno slabo jugo.

Označeno u