Do ukidanja propusnica lepoglavski Stožer civilne zaštite izdao ih je 2016

MGA/VV | 12.5.2020. u 18:44h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Jedan od simbola života u doba korone bile su i famozne propusnice koje su građanima u jednom trenutku bile jedino sredstvo za napuštanje mjesta prebivališta. Za izdavanje tih propusnica nadležni su lokalni stožeri civilne zaštite koji su, sljedeći upute nacionalnog Stožera civilne zaštite, građanima izdavali „papir“ za putovanje. Analizirajući sustav izdavanja propusnica, lepoglavski je Stožer civilne zaštite utvrdio kako je svaka druga osoba u Lepoglavi, koja ju je tražila, propusnicu i dobila.

- U periodu od 23. ožujka do 10. svibnja lepoglavski je Stožer civilne zaštite primio 2673 telefonska poziva i 1360 e-mailova, a izdao je 2016 propusnica. To je negdje približno oko 50% u omjeru zahtjeva za propusnicama i broja izdanih. Ova, na mahove birokratska mjera ipak je s epidemiološke strane utjecala na to da u Lepoglavi nismo imali žarište virusa, ali je s druge strane pokazala sve izazove s kojima su se građani morali nositi u trenutcima lokalne izolacije – kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Hrvoje Kovač.

Iako je stvarni broj izdanih propusnica daleko veći jer su u svrhu poslovnih razloga propusnice izdavali poslodavci, u svrhu medicinske skrbi obiteljski liječnici, a za potrebe lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Ministarstvo poljoprivrede, iz lepoglavskog Stožera civilne zaštite konstatiraju kako su od prvog dana bili kooperativni i suradljivi prema građanima te kako su zbog zajedničke odgovornosti izbjegli totalni „lockdown“ ili izoliranje Lepoglave zbog paraliziranja sustava.

- Jedno veliko „Hvala“ ide svim našim građanima koji su u trenutku najvišeg stanja pripravnosti i rizika od zaraze pokazali svoju odgovornost, zrelost i spremnost na odricanje kako bismo svi zajedno kao lokalna zajednica lakše prebrodili ovu krizu. Znam da je bilo teško, znam da je bilo nezadovoljstva i nervoze, znam da su se naši sugrađani osjećali isključeno i da ih je mjera samoizolacije na mahove pretvarala u građane drugog reda, ali upravo zbog pridržavanja svih mjera i uputa struke, izgurali smo ovo zajedno i sad, na par metara do cilja, možemo pogledati iza sebe i vidjeti koliko smo toga prošli – zaključuje načelnik Kovač i dodaje kako su operativne snage lepoglavskog Stožera civilne zaštite, lokalni dobrovoljni vatrogasci u suradnji s ekipama iz HGSS-a i policije na terenu odradili lavovski dio posla u tom periodu.