Od danas na snazi zabrana izvoza hrastovih trupaca

Varaždinske vijesti | 10.6.2017. u 07:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na 14. drvno-tehnološkoj konferenciji, velikom godišnjem skupu drvno-prerađivačke industrije Hrvatske i regije JIE, koja se održala nedavno u Opatiji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će od danas biti na snazi odredba zabrane izvoza hrastovih trupaca u naredne dvije godine, kako bi se otklonile sve moguće fito-sanitarna i zdravstvena ograničenja.

-Hrvatska u svijetu nije poznata kao proizvođač namještaja nego kao izvor vrijedne i jeftine sirovine, rekao Tolušić u svom uvodnom govoru pred više od 300 okupljenih sudionika te najavio aktivne mjere za poticanje finalizacije i povećanja dodane vrijednosti proizvoda.

Također je naveo da je u proteklih sedam mjeseci od preuzimanja resora napravljeno puno, od promjene uprave Hrvatskih šuma i uspostave dobre komunikacije s novim vodstvom, do potpisivanja pisma razumijevanja s drvno-prerađivačkim sektorom, u kojem su prihvatili sve uvjete industrije.

-Veliki je pritisak na sirovinu, što je razumljivo, ali cilj nam je maksimalno urediti sustav raspodjele drvne mase. Stvari ćemo posložiti kako treba ili nikako - zaključio je Tolušić.

Predsjednik sektorskog udruženja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Daniel Smiljanić istaknuo je da ovim skupom šalju poruku na međunarodnu scenu o tome tko su i koliko vrijede.

-Cilj nam je snažnije povezati sektor i šumarstvo uz podršku nadležnog Ministarstva i intenzivno odgovarati na razvojne izazove - rekao je Smiljanić te istaknuo kako je na razini zemalja JIE Hrvatska ostvarila uvjerljivu poziciju sektorskog lidera u preradi drva kao pokretač mnogih inovativnih politika, strategija i poticajnih mjera.

Važnost drvno-prerađivačke industrije za nacionalno gospodarstvo kroz ostvarenih 3,6 posto BDP-a i 9,3 mlrd. kuna deviznih prihoda, prepoznao je gotovo cijeli državni vrh. Ovogodišnji pokrovitelji su Ured Predsjednice RH, Hrvatski sabor, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te ured rektora Sveučilišta u Zagrebu, dok je Ministarstvo poljoprivrede suorganizator.

Skup su pozdravili i Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora te državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Partnerski odnos prema industriji pokazale su i Hrvatske šume, čija je delegacija na čelu s predsjednikom Uprave, Krunoslavom Jakupčićem, i komercijalnim sektorom, sudjelovala u radu konferencije.

-Postoje problemi kod nas kao glavnog dobavljača, ali intenzivno radimo na njihovom rješavanju - rekao je Jakupčić te najavio transparentniju, pošteniju i jednostavniju kupoprodaju.

Cijena sirovine je ispod tržišne, ali ju možemo korigirati jedino u konsenzusu svih dionika - tvrtki, ministarstva i Hrvatskih šuma - izjavio je Jakupčić te zaključio da svi želimo isto, da drvo, naše zlato, sa što većom dodanom vrijednosti postane ključno konkurentsko oružje u teškoj tržišnoj utakmici.

Na konferenciji je potpisano i Pismo razumijevanja za prostorno drvo između Hrvatskih šuma d.o.o. i HGK Udruženja drvno-prerađivačke industrije. Pismo bi trebalo razriješiti veliki pritisak na ovu vrstu sirovine, a definirat će se i način izvještavanja, koeficijente kontrole u svim područjima biomase, uključujući sirovinu za pelet i druge sortimente, gdje se koristi prostorno drvo.

Označeno u