Od danas EU digitalnu Covid-potvrdu moguće dobiti i uz brzi antigenski test Foto: VV arhiva / ilustracija

Od danas EU digitalnu Covid-potvrdu moguće dobiti i uz brzi antigenski test

Varaždinske vijesti | 22.2.2022. u 14:19h | Objavljeno u Aktualno

Odlukom Europske komisije, od danas će nova pravila omogućiti državama članicama EU da izdaju EU digitalne Covid-potvrde na temelju pozitivnog rezultata brzog antigenskog testa.

Naime, dosad je bilo moguće izdati Covid-potvrdu samo na temelju rezultata PCR testa. Kako su priopćili iz Europske komisije, da bi se osigurala točnost i pouzdanost potvrde, korišteni brzi test mora biti na zajedničkom popisu brzih testova za otkrivanje antigena za Covid-19 EU-a, a provoditi ga trebaju zdravstveni djelatnici ili kvalificirano osoblje.

Također, države članice mogu izdati te potvrde retroaktivno, na temelju ispitivanja provedenih od 1. listopada 2021.

- Naš zajednički popis brzih testova na antigen COVID-19 omogućuje državama članicama da brzo identificiraju visokokvalitetne testove potvrđene neovisnim evaluacijskim studijama EU. Na temelju ovog popisa, države članice sada će također moći koristiti brze testove na antigen za izdavanje potvrda o oporavku i ublažiti dio značajnog pritiska na nacionalne kapacitete za testiranje zbog pojave Omicrona. Nova pravila primjenjuju se odmah i države članice mogu početi izdavati potvrde o oporavku na temelju brzih antigenskih testova čim budu spremne - rekla je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane.