Od apela, poziva na „stroge sankcije“ do jasnog zaključka

vv | 4.10.2023. u 06:45h | Objavljeno u Aktualno

Dijalog oružjem nije dijalog, već provokacija na daljnju eskalaciju, ustvrdila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ) na plenarnoj raspravi o dijalogu Srbije i Kosova te nedavnom razvoju događaja, uključujući stanje u općinama na sjeveru Kosova.

Osudivši ubojstvo pripadnika kosovske policije, ukazala je da na europskom tlu djeluje srpska paravojna skupina te da je za trojicu njezinih članova Aleksandar Vučić proglasio dan žalosti u Srbiji.

-Ne želimo ratno-huškačku retoriku koja se odvija pred našim vratima. Blokade, tenzije i prijetnje – to je trenutno stanje“, rekla je eurozastupnica Glavak, podsjetivši da se Europska unija temelji na miru, suradnji i uzajamnom poštovanju.

-Ako Srbija želi postati dio naše obitelji, onda neka prihvati te principe“, zaključno je kazala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom nedavnog napada na pripadnike kosovske policije, oglasio se  na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol (HDZ). Istaknuo je da puno indicija upućuje na to da je ovaj teroristički napad izveden uz pokroviteljstvo Beograda te je pozvao Europsku uniju da najstrože sankcionira Srbiju, ako se pokaže da je iza napada stajala srpska vlast.

-Nažalost Unija je previše puta bila popustljiva prema Srbiji i sada ponovno svjedočimo tome da politika srpskog hegemonizma destabilizira ne samo Kosovo, nego i susjedne zemlje poput Crne Gore. Stoga, ako se utvrdi da je srpska vlast stajala iza ovog napada, Europska unija mora Srbiju najstrože sankcionirati i na taj način spriječiti destabilizaciju jugoistočne Europe za koju je odgovoran Aleksandar Vučić'' - zaključio je Sokol.

A zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić (Hrvatski suverenisti), nakon šireg osvrta na težak incident sa četvero mrtvih, jasno je poručio: srpska autonomija na Kosovu više nije moguća!

Video sadržaj