Od 5. rujna cijene i u eurima; Plenković: "Ako imate doma gotovinu, položite je u banku" Foto: ilustracija

Od 5. rujna cijene i u eurima; Plenković: "Ako imate doma gotovinu, položite je u banku"

VV / hrt.hr | 17.1.2022. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

U Banskim dvorima danas je predstavljen Zakon o uvođenju eura, prilikom čega je između ostalog istaknuto kako će trenutkom prihvaćanja eura kune u bankama automatski biti pretvorene u novu valutu, te da će od 5. rujna ove godine do kraja 2023. godine biti obvezeno isticanje cijena u obje valute.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako moramo u sljedećih nekoliko mjeseci osvijestiti da će za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biti euro, piše hrt.hr.

- To je vrlo važno da shvatimo brzinu okončanja ovoga procesa. Dakle, danas godinu dana, kada budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima, rekao je Plenković.

Građane koji imaju gotovinu u kunama pozvao je da je već sada polažu na svoje račune u bankama, jer će se trenutkom prihvaćanja eura sve što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u eure.

- Tu za građane nema nikakvog dodatnog posla, riječ je o automatizmu koji će se dogoditi sam po sebi, rekao je Plenković.

Od 5. rujna cijene bi trebale biti istaknute u obje valute, što bi trebalo trajati do kraja 2023.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je da 5. rujna kreće obvezno iskazivanje cijena u obje valute, a da je dobrovoljno moguće i prije, izrazivši uvjerenje da će mnogi i prije 5. rujna krenuti s tom praksom.

Predlaže se i da, radi jednostavnosti, samo ukupni iznos neto plaća bude iskazan u obje valute, naveo je ministar Marić.

Još dva tjedna nakon ulaska u eurozonu trajat će razdoblje dvojnog optjecaja, u kojemu će biti moguće plaćati i kunama i eurima. Ostatak će se vraćati u eurima, osim ako to zaista fizički ili tehnički nije moguće učiniti.

Kazao je kako će se novac u bankama automatski promijeniti u euro prema tečaju za konverziju.

- Kod pravila preračuvavanja je situacija jako važna. Paritet 7.534 se uzima, nije se još mijenjao. Zaokružuje se na dvije decimale. Ukoliko je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje, a ako je treća decimala jednaka ili veća, druga decimala se povećava za jedan, kazao je Marić.

Dodao je kako postoji nekoliko iznimki od dvostrukog iskazivanja cijena: automati za prodaju malih proizvoda, štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, progodne prodaje, predmeti koji su unaprijed otisnuti... "Račun svejedno mora biti iskazan u kunama i u eurima", kaže Marić.

Što se tiče inflacije, guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako primjeri drugih zemalja pokazuju da je porasla između 0,2 i 0,4.

- U hrvatskom slučaju u ovoj godini to će biti jako malo, relativno. U ovoj godini učinak uvođenja eura na ukupnu stopu inflacije bit će manji od 10 posto, rekao je Vujčić, dodavši da se time ne bi trebali previše zamarati.

Vujčić je rekao i kako smatra da bi se inflacija u drugoj polovici godine trebala početi polako ispuhivati.

Označeno u