Od 15. studenog obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta

V.V. | 11.11.2016. u 20:18h | Objavljeno u Aktualno

Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, propisana je obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine, podsjećaju iz Hrvatskih autocesta.

Zimske dionice autocesta su:

  • A1 Zagreb (čvorište Lučko, A3) - Karlovac - Bosiljevo - čvorište Maslenica
  • A2 GP Macelj (granica Rep. Slovenije) -Trakošćan - Krapina - Zagreb (čvorište Jankomir, A3)
  • A3 GP Bregana (granica Rep. Slovenije) - Zagreb - Sl. Brod - GP Bajakovo (granica Rep. Srbije)
  • A4 GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3)
  • A5 Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
  • A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)

Iz HAC-a apeliraju na sve korisnike autocesta da u zimskim uvjetima ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme.

Posebice u zimsko vrijeme prije putovanja važno je informirati se o vremenskim uvjetima, stanju i prohodnosti cesta te pripremiti vozilo u skladu s važećim propisima o korištenju zimske opreme - ističu.

- Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu podsjećamo kako je vožnju tijekom zimskih mjeseci potrebno prilagoditi uvjetima na cesti i upozorenjima, važno je pratiti poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autocesta kao i obavijesti o eventualnim obilascima - kažu u HAC-u.

Kako bi svi korisnici autocesta i drugih javnih cesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC), kako i ostalih upravitelja javnih cesta. Stoga je bitno tijekom putovanja imati uključen radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.