Od 1. srpnja u trgovinama i u online prodaji cijene bi se trebale izražavati dvojno, u kunama i eurima

MGA | 16.1.2022. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Konačna odluka Vijeća Europske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni očekuje se u lipnju, a Hrvatska bi kunu trebala zamijeniti eurom na početku iduće godine. Trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama, a već ovoga ljeta cijene bi se trebale isticati i u kunama i u eurima, prenosi danas HRT.

Bude li sve išlo prema planu, prvoga srpnja i na policama i pri online kupnji cijene će biti istaknute u kunama i eurima.

- Pri čemu će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna- izjavio je za HRT Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma.

Dvojno isticanje cijena počet će šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

- Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama, izvijestila je Silvana Skočajić.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena.

- U niti jednom slučaju kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

- Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparetnost prema stanim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

S druge strane, veliki sustavi maloprodaje imat će velike troškove, a cijeli bi proces mogao koštati više od milijun eura.

Inače Ministarstvo gospodarstva u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune eurom koje će biti dostavljene svim gospodarstvenicima.