Od 1. kolovoza prijelazi Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće i za lokalne prijevoznike

MGA/Varaždinske vijesti | 25.7.2019. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno

Slijedom donošenja uredbe od Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije, kojom su se od 1. lipnja uvela ograničenja za prometovanje teretnih vozila na određenim dionicama graničnih prijelaza sa Republikom Slovenijom, u cilju rješavanja nastale problematike za prijevoznike, održan je niz sastanaka sa slovenskom stranom, piše u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na navedenim sastancima, kako na ministarskoj tako i na operativnoj razini, konkretizirani su zaključci koji će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Tako je na zadnjem sastanku održanom 24. srpnja 2019., odlučeno kako se na sljedeće granične prijelaze uvode dopuštenja:


1. GP Rupa i Pasjak moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Ličko-Senjska županija, i dalmatinske županije (Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija)

2.GP Dubrava Križovljanska, Trnovec i Mursko Središće moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u sljedećim županijama: Međimurska županija i Varaždinska županija

3. GP Lupinjak i Razvor moći će koristiti teretna vozila mase preko 7,5 tona registrirana isključivo u Krapinsko-zagorskoj županiji


- Na sastanku se definiralo i osnivanje mješovite radne komisije za promet koja će raditi na daljnjem unapređenju i poboljšanju prometne suradnje između Hrvatske i Slovenije. Komisija će započeti s radom krajem kolovoza 2019. godine, a jedan od najvažnijih zadataka komisije će biti i rješavanje tranzitnih koridora te ostalih otvorenih pitanja vezanih za granične prijelaze i međugraničnu suradnju.

Jedna od tema sastanka je bila i nedavna odluka Vlade Republike Hrvatske o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma sa Vladom Republike Slovenije, koji je iniciran zajedničkom suradnjom ministra Olega Butkovića i slovenske ministrice Alenke Bratušek a koji predstavlja podlogu za izgradnju mosta kod graničnog prijelaza Kaštel - Dragonja u Istri. 

Zajednička radna komisija će pokrenuti sve potrebne procese za realizaciju ovog značajnog projekta kako za Hrvatsku tako i Sloveniju. Ukupna vrijednost izgradnje mosta, prema procjeni Hrvatskih cesta, iznosi 5.000.000,00 kuna od kojih bi Republika Hrvatska trebala osigurati polovinu financijskih sredstava a drugu polovinu slovenska strana - stoji u priopćenju Ministarstva.

Označeno u