"Očekujem od župana i saborskih zastupnika da javno podrže ovaj dosada jedini zakoniti postupak riješavanja bala"

MGA | 9.6.2023. u 12:25h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Govoreći o glavnim postignućima u prve dvije godine mandata na čelu Grada Varaždina gradonačelnik Neven Bosilj na današnjoj je konferenciji za medije prvo govorio o balama.

Nakon što je proveden javni natječaj i usvojen Proračun, u Gradu Varaždinu tijekom lipnja očekuju i da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svoju načelnu suglasnost vezano za sufinanciranje riješavanja bala u Brezju pretvori tj. formalizira u konkretnu odluku. Gradonačelnik pritom ističe da u riješavanju bala očekuje javnu podršku župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, kao i svih saborskih zastupnika iz Varaždina i županije jer "bale nisu i ne smiju biti politička tema". 

- Unatoč brojnim opstrukcijama možemo se pohvaliti brojnim postignućima u ove dvije godine. Ali prvo o balama. Tu smo napravili sve u skladu s onim što je propisalo Ministarstvo gospodarstva i u koordinaciji s Fondom. Raspisali smo međunarodni javni natječaj, odabrali izvođača, usvojili proračun. Uputili smo sada i dopis za sufinanciranje te očekujem da će tijekom lipnju biti donesene sve odluke, kako u Vladi, tako i u Fondu i Ministarstvu financija jer smo proveli sve što smo potpisali u sporazumu s Fondom. Bale nisu i ne smiju biti politička tema. One nisu problem jedne osobe ili jedne stranke i važno je da se ta tema oslobodi bilo kakvih političkih utjeca i stranačkih nadigravanja, bez obzira što nam slijedi nekoliko izbora u nizu. Stoga pozivam župana i saborske zastupnike iz Varaždina i Varaždinske županije da javno podrže ovaj do sada jedini zakoniti postupak riješavanja bala - rekao je gradonačelnik Bosilj. 

Napomenuo je da bale nisu samo problem grada Varaždina, nego i Varaždinske županije, ali i Hrvatske, jer se za varaždinske bale zna i izvan granica Hrvatske. Na nedavnom druženju s veleposlanicima, kaže da ga je nekoliko veleposlanika, između ostalog, iz Češke, Indije i Albanije, pitalo jesu li konačno došli do rješenja za bale, pa se nada da tu više neće biti opstrukcija.