Obveznicama Grad Varaždin će osigurati 67 milijuna kuna za kapitalne projekte

Gradonačelnik Grada Varaždina, dr.sc. Ivan Čehok, danas je potpisao informacijski dokument temeljem kojeg je objavljen javni poziv na upis Obveznica Grada Varaždina.

Tako će institucionalni ulagatelji, pravne i fizičke osobe, odnosno građani Grada Varaždina i svi zainteresirani u razdoblju od 31. ožujka do 8. travnja 2021. godine moći upisati Obveznice Grada Varaždina.

- Izdanjem municipalnih obveznica Grad Varaždin će na povoljan način osigurati 67 milijuna kuna za investiranje u razvojne, kapitalne projekte. Riječ je, prije svega, o rješavanju problema kupnje zemljišta u jugoistočnom dijelu grada predviđenog za izgradnju novih POS stanova što se pokazalo kao najbolji način rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Nadalje, komunalno će se opremati gospodarska zona Brezje u koju već pristižu investitori i u kojoj se planira otvaranje radnih mjesta za mlade i obrazovane ljude. Uz to, tim sredstvima će naselja uz višestambene zgrade biti opremljena podzemnim kontejnerima za selektivno prikupljanje otpada. Također, sredstvima obveznica najavljena je izgradnja Sportsko-rekreacijskog centra na prostoru očuvane prirode Beli kipi uz rijeku Dravu - rečeno je na konferenciji za medije.

- Obveznice su idealne jer nude veliku bazu investitora. Rizik ulaganja u obveznice je rizik ulaganja u financijski instrument. Osim samog kretanja kamatnih stopa u tom slučaju postoji i kreditni rizik izdavatelja. U ovom slučaju je proračun Grada Varaždina taj koji vraća ta sredstva i samim time proračun vraća kamatu iz ovog izdanja, dakle ne samo projekt jer projekt ima šire namjere. Dakle, ne samo profitabilnost iz tih projekata već će proračun dalje i uvijek biti isti račun koji će isplaćivati obveznice – objasnio je predstavnik Privredne banke Zagreb, Hrvoje Bujanović pitanje rizika projekta.

Grad Varaždin je utvrdio karakteristike obveznica koje će zainteresirani ulagatelji moći upisivati. Vrijednost jedne obveznice je jedna kuna, a minimalni iznos kupnje je 100 kuna. Zainteresirani ulagatelji kupnjom obveznice mogu ostvariti prihod po godišnjoj kamatnoj stopi između 1,45 i 1,75 posto što je značajno više od sadašnje kamate na oročenu štednju.

- Čuli ste struku koja smatra da je ovo troškovno najpovoljniji model za Grad Varaždin. Sama činjenica da bi se kamatna stopa trebala kretati između 1,45 do 1,75, a što će se još utvrditi na zadnji dan izdavanja. To je najpovoljnije što se Grad ikada u povijesti zadužio i samim time smo pokazali da znamo što radimo. Ako se nitko ne bi javio od ulagača onda banka preuzima sve, tako da ćemo mi sigurno obveznice izdati, sad više nema nikakve prepreke i mi ćemo zapravo odmah nakon što sredstva sjednu na račun započeti s ostvarenjem svih ovih projekata. Upisuje se u roku od osam dana, odnosno od 31. ožujka do 8. travnja - pojasnio je Čehok.

Konačna visina kamatne stope bit će utvrđena u ovisnosti o tržišnim uvjetima na zadnji dan razdoblja upisa, odnosno 8. travnja 2021. godine. Tijekom prvih pet godina imateljima obveznica isplaćivat će se kamata polugodišnje, a nakon toga prilikom svake isplate kamate i 10 posto glavnice. Dospijeće obveznice je u travanju 2031. godine. Agent izdanja i uvrštenja obveznica je Privredna banka Zagreb d.d.

Prije samog upisa, svi zainteresirani ulagatelji upućuju se da se detaljno upoznaju sa svim prednostima, ali i rizicima takve kupnje vrijednosnih papira. Detaljnije informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Grada Varaždina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.