OBV: Liječnicima bolji uvjeti rada i nove mogućnosti usavršavanja

vv | 20.4.2017. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

Da bi smanjili odlijev kadra, novo vodstvo Opće bolnice Varaždin na čelu s ravnateljem dr. Nenadom Kudelićem izradilo je kadrovsku strategiju, koja ima za cilj liječnicima omogućiti bolje uvjete rada, ali i učvrstiti povjerenje pacijenata.

Zajedno sa Stručnim vijećem, vodstvo bolnice pristupilo je usvajanju plana specijalističkog i subspecijalističkog usavršavanja, imajući u vidu potrebe i mogućnosti svakog pojedinog odjela. Uz to, provodi se sistematizacija poslova Opće bolnice Varaždin vezano uz poboljšanje uvjeta rada i uspostavu Odjela za kvalitetu kao samostalne ustrojbene jedinice.

Dodatna sredstva za usavršavanje

– Svjesni smo sve većeg broja odlazaka liječnika. Jedino stimulativnim mjerama poboljšanja uvjeta rada i stručnim napredovanjem liječnika osiguravaju se uvjeti za njihov ostanak. Stoga je bilo potrebno u hitnom postupku usvojiti kadrovsku strategiju kako bi se određenim strateškim pravcima i mjerama zadržalo postojeće specijalizante, odnosno specijaliste Opće bolnice Varaždin na području Varaždinske županije s ciljem i svrhom osiguranja pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima Varaždinske županije na svim razinama – rekao je dr. Kudelić.

Opća bolnica Varaždin će se osigurati dodatna sredstava izvan redovnog poslovanja za stvaranje uvjeta cjeloživotnog učenja: poslijediplomski, doktorski studij, seminari, kongresi, licencirane edukacije, radionice, treninzi za održavanje vještina i ostvarivanje dodatnih kompetencija. Uz to, u planu je osigurati dodatna sredstva za upućivanje liječnika na tzv. studijsku edukaciju radom u druge zdravstvene ustanove koje su svojim postupcima priznate kao referentni centri određenih grana medicine.

– Bitno nam je kvalitetu pružanja zdravstvene skrbi svim građanima Varaždinske županije podići na još višu razinu. Strateške mjere za zapošljavanje i ostanak stručnih kadrova u Općoj bolnici Varaždin su jedan od važnijih parametara dodatnog poboljšanja kvalitete i opsega zdravstvene zaštite – dodao je dr. Kudelić.

Poticanje napredovanja

Kadrovska strategija predviđa poticanje napredovanja liječnika kroz stimulaciju i maksimalno pružanje podrške u izradi stručnih radova, prezentaciji, predavanjima, objavi radova, poticanju primarijata i napredovanja u znanstvenom smjeru. Na taj način u OBV planiraju poticati kadrove koji svojim radom pružaju nadstandard u poslovanju varaždinske bolnice.

-Zdravlje nije privilegija nego pravo svakog čovjeka i to je naša polazišna točka. S obzirom na situaciju s odlascima liječnika, koja bi kroz koju godinu u Hrvatskoj mogla stvoriti veliki problem zbog nedostatka stručnih kadrova, mi u varaždinskoj bolnici odlučili smo krenuti sa strategijom. No, ukoliko želimo da postigne rezultate, potrebno je uključenje i šireg zdravstvenog sustava na nacionalnoj razini. Smatram da ćemo ovim konkretnim mjerama iz strategije očuvati kadrovski potencijal zdravstva Varaždinske županije. Na taj smo se način priključili i drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj – zaključio je dr. Kudelić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci