Obustavljena isporuka lijeka za oboljele od leukemije i limfoma: "Mi ne možemo čekati" Foto: VV arhiva / ilustracija

Obustavljena isporuka lijeka za oboljele od leukemije i limfoma: "Mi ne možemo čekati"

I.D./Varaždinske vijesti | 21.10.2020. u 20:32h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) danas su upozorili da, zbog obustave isporuke lijekova i medicinskog materijala zdravstvenim ustanovama, veledrogerija Medika do daljnjega neće isporučivati lijek ibrutinib.

- Riječ je o lijeku o kojem ovisi život i zdravlje značajnog broja bolesnika s kroničnom limfocitnom leukemijom, kao i Waldenstroemovoim makroglobulinemijom i limfomom plaštenih stanica - pojasnio je Dražen Vincek, predsjednik HULL-a.

- Zabrinuti smo jer nama taj lijek život znači. Terapija tim lijekom je skupa, ali je od životnog značenja, stoga oboljeli ne mogu biti taoci pregovaranja i prepucavanja između veledrogerija i Vlade. Mi ne možemo čekati da se oni dogovore - rekao nam je Vincek, dodavši da HULL podržava sve aktivnosti kako bi se što prije osigurala normalna opskrba lijekovima.

Podsjetimo, veledrogerije su u utorak obustavile isporuku lijekova i medicinskog materijala većini zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, među njima i Općoj bolnici Varaždin, te traže da se podmire dugovi stariji od 365 dana.

>> Upitno funkcioniranje: obustavljena isporuka lijekova i u OB Varaždin

>> Nenad Kudelić: Potrebno je hitno riješiti situaciju s veledrogerijama