Obrtnička komora i ravnatelji srednjih škola zajedno će rješavati problema strukovnog obrazovanja Foto: pixabay/ilustracija

Obrtnička komora i ravnatelji srednjih škola zajedno će rješavati problema strukovnog obrazovanja

vv | 20.3.2023. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan je sastanak s ravnateljima srednjih strukovnih škola u Varaždinskoj županiji, na kojem je Igor Šoković, predsjednik županijske obrtničke komore posebno istaknuo kako je probleme vezane uz strukovno obrazovanje moguće riješiti samo zajedničkim nastojanjima strukovnih škola, Komore i obrtnika kod kojih učenici obavljaju stručnu praksu.

komora_ravnatelji_11.jpg

- Ovo je nakon dugog vremena prvi sastanak s ravnateljima strukovnih škola, na kojem smo u neposrednom kontaktu željeli zajedno razgovarati o problemima vezanim uz strukovno obrazovanje, od politike upisnih kvota za obrtnička zanimanja do primjerice, bolje organizacije praktične nastave koju učenici obavljaju kod naših članova. Želimo uspostaviti bolje kontakte s ravnateljima strukovnih škola, kako bismo tekuće probleme rješavali u hodu, ali i kako bismo kroz takvu suradnju u konačnici došli do još boljih rezultata u provođenju praktične nastave za učenike koji se školuju za obrtnička zanimanja. Pritom smo posebno naglasili kako je važno da učenici i njihovi roditelji razgovaraju s obrtnicima kod kojih polaze praksu, kako bi iznijeli njihova očekivanja, ali i kako bi naši obrtnici predstavili svoja očekivanja i željene ishode stručne prakse. Ta suradnja je na obostranu korist jer nam je svima u interesu da nakon završene srednje strukovne škole dobijemo stručne i obrazovane mlade obrtnike koji će biti konkurentni na tržištu rada. Svi smo svjesni da u Hrvatskoj nedostaju praktično sva obrtnička zanimanja, od limara, keramičara, instalatera, zidara, vozača, zato je važno da razgovaramo o upisnim kvotama za obrtnička zanimanja, ali i da učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja, u suradnji sa strukovnim školama, omogućimo što bolje ishode. Ovaj sastanak je bio tek prvi korak prema tom cilju - naglasio je na sastanku s ravnateljima srednjih strukovnih škola Šoković.

Više sati tehničkog odgoja u osnovnim školama

O ishodima stručne prakse na sastanku je govorio i Boris Kos, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i potpredsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

-Posljednjih nekoliko godina imamo porast zanimanja učenika za obrtnička zanimanja. Cijena rada i obrtničkih usluga je porasla, a obrtnička zanimanja postaju sve atraktivnija. Stoga nam je jako važno da kvaliteta obrazovanja za obrtnička zanimanja bude što bolja, posebno u dijelu stručne prakse. Kao dugogodišnji obrtnik zalažem se za povećanje broja nastavnih sati tehničkog odgoja u osnovnim školama, kako bi učenici što ranije stekli barem temelje tehničke kulture i kako bi se zainteresirali za obrtnička zanimanja - istaknuo je varaždinski obrtnik i poduzetnik.

komora_ravnatelji_21.jpg

Na sastanku u Obrtničkoj komori, na kojem je bio i Zvonimir Pisačić, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof, o problemima obrazovanja za strukovna zanimanja s predstavnicima obrtnika razgovarale su Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole, Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec i Branka Karača, pedagoginja u Gospodarskoj školi Varaždin.

Odlična suradnja s obrtnicima

- Izuzetno sam zadovoljna da je ponovo pokrenuta suradnja s Obrtničkom komorom Varaždinske županije na ovoj razini, jer je to prvi korak u rješavanju problema. Odlično surađujemo s obrtnicima kod kojih naši učenici obavljaju stručnu praksu, no, moramo poboljšati suradnju Komore i škola, učenika, roditelja i obrtnika, kako bismo našim učenicima omogućili najbolje moguće obrazovanje za zanimanje koje su odabrali - rekla je Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole.

Ravnateljima srednjih strukovnih škola na sastanku je predstavljen i postupak konstituiranja Odbora za strukovnu izobrazbu Obrtničke komore do 2026. godine te javne ovlasti Komore u obrazovanju.