Obrtnička komora i ravnatelji srednjih škola zajedno će rješavati problema strukovnog obrazovanja Foto: pixabay/ilustracija

Obrtnička komora i ravnatelji srednjih škola zajedno će rješavati problema strukovnog obrazovanja

vv | 20.3.2023. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije održan je sastanak s ravnateljima srednjih strukovnih škola u Varaždinskoj županiji, na kojem je Igor Šoković, predsjednik županijske obrtničke komore posebno istaknuo kako je probleme vezane uz strukovno obrazovanje moguće riješiti samo zajedničkim nastojanjima strukovnih škola, Komore i obrtnika kod kojih učenici obavljaju stručnu praksu.

komora_ravnatelji_11.jpg

- Ovo je nakon dugog vremena prvi sastanak s ravnateljima strukovnih škola, na kojem smo u neposrednom kontaktu željeli zajedno razgovarati o problemima vezanim uz strukovno obrazovanje, od politike upisnih kvota za obrtnička zanimanja do primjerice, bolje organizacije praktične nastave koju učenici obavljaju kod naših članova. Želimo uspostaviti bolje kontakte s ravnateljima strukovnih škola, kako bismo tekuće probleme rješavali u hodu, ali i kako bismo kroz takvu suradnju u konačnici došli do još boljih rezultata u provođenju praktične nastave za učenike koji se školuju za obrtnička zanimanja. Pritom smo posebno naglasili kako je važno da učenici i njihovi roditelji razgovaraju s obrtnicima kod kojih polaze praksu, kako bi iznijeli njihova očekivanja, ali i kako bi naši obrtnici predstavili svoja očekivanja i željene ishode stručne prakse. Ta suradnja je na obostranu korist jer nam je svima u interesu da nakon završene srednje strukovne škole dobijemo stručne i obrazovane mlade obrtnike koji će biti konkurentni na tržištu rada. Svi smo svjesni da u Hrvatskoj nedostaju praktično sva obrtnička zanimanja, od limara, keramičara, instalatera, zidara, vozača, zato je važno da razgovaramo o upisnim kvotama za obrtnička zanimanja, ali i da učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja, u suradnji sa strukovnim školama, omogućimo što bolje ishode. Ovaj sastanak je bio tek prvi korak prema tom cilju - naglasio je na sastanku s ravnateljima srednjih strukovnih škola Šoković.

Više sati tehničkog odgoja u osnovnim školama

O ishodima stručne prakse na sastanku je govorio i Boris Kos, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i potpredsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

-Posljednjih nekoliko godina imamo porast zanimanja učenika za obrtnička zanimanja. Cijena rada i obrtničkih usluga je porasla, a obrtnička zanimanja postaju sve atraktivnija. Stoga nam je jako važno da kvaliteta obrazovanja za obrtnička zanimanja bude što bolja, posebno u dijelu stručne prakse. Kao dugogodišnji obrtnik zalažem se za povećanje broja nastavnih sati tehničkog odgoja u osnovnim školama, kako bi učenici što ranije stekli barem temelje tehničke kulture i kako bi se zainteresirali za obrtnička zanimanja - istaknuo je varaždinski obrtnik i poduzetnik.

komora_ravnatelji_21.jpg

Na sastanku u Obrtničkoj komori, na kojem je bio i Zvonimir Pisačić, potpredsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije i predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof, o problemima obrazovanja za strukovna zanimanja s predstavnicima obrtnika razgovarale su Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole, Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec i Branka Karača, pedagoginja u Gospodarskoj školi Varaždin.

Odlična suradnja s obrtnicima

- Izuzetno sam zadovoljna da je ponovo pokrenuta suradnja s Obrtničkom komorom Varaždinske županije na ovoj razini, jer je to prvi korak u rješavanju problema. Odlično surađujemo s obrtnicima kod kojih naši učenici obavljaju stručnu praksu, no, moramo poboljšati suradnju Komore i škola, učenika, roditelja i obrtnika, kako bismo našim učenicima omogućili najbolje moguće obrazovanje za zanimanje koje su odabrali - rekla je Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole.

Ravnateljima srednjih strukovnih škola na sastanku je predstavljen i postupak konstituiranja Odbora za strukovnu izobrazbu Obrtničke komore do 2026. godine te javne ovlasti Komore u obrazovanju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci