Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole, a s njime jeftiniji udžbenici i lakše torbe Foto: HNS

Obrazovna reforma od 2019. ulazi u sve hrvatske škole, a s njime jeftiniji udžbenici i lakše torbe

V.V./HNS | 20.12.2018. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

- Usvajanje Zakona o udžbenicima za koje se izborio upravo HNS po prvi puta definirana je cijena i masa kompleta udžbenika što će učenicima omogućiti lakše torbe, a roditeljima zaštititi kućni budžet jer će udžbenici biti jeftiniji. Hrvatska je time načinila prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču veću autonomiju škola omogućuje se digitalizacija školstva i ide se ukorak s razvijenim zemljama – ističe Alen Leverić predsjednik HNS-a Varaždinske županije na danas održanoj novinskoj konferenciji.

- Svakako treba naglasiti da je HNS dao politički okvir kako bi struka na čelu s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak mogla preuzeti resor obrazovanja i uvesti reformu u škole nakon čekanja više od 20 godina stoga možemo zaključiti da HNS-ov smjer nije ni lijevo ni desno, nego samo naprijed, a davanje političke podrške struci da provede reformu novitet je u politici, ali i korak naprijed – nastavlja Leverić.

Što donosi Zakon, udžbenici za 1-4 razred osnovne škole, 10% za 5. i 6. razred 14% za 7. i 8. razred 15,5% medijalne neto plaće u Hrvatskoj. Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1-4 razred osnovne škole iznosi 3 kg, odnosno od 10-15% prosječne mase učenika sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za 5. i 6. razred 5 kg za 7. i 8. razred 6 kg.

I cijena i masa udžbenika ovise o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici. Osigurava se mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika, koji nisu radnog karaktera osim u nižim razredima osnovne škole i to samo u predmetima gdje je to neophodno zbog razvoja djeteta, potiču se digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati.

- Bitnom odlukom Vlade za Krapinsko-zagorsku županiju i Sjever Hrvatske su osigurana sredstva u iznosu 4,1 milijun kuna za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina na godišnjoj razini. Tim sredstvima će se nakon prijenosa osnivačkih prava s županije na državu osigurati kvote za studente u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će studirati bez plaćanja školarine. Sve ovo je kontinuitet HNS-ove politike pružanja jednakosti prilika svoj djeci u Hrvatskoj - rekao Nenad Sikirica, Dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina i vd. predsjednik krapinskog HNS-a.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci