Obilna kiša opet povisila vodostaje, smirivanje vremena spasilo od novih poplava

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Obilna kiša opet povisila vodostaje, smirivanje vremena spasilo od novih poplava Foto: VV arhiva / ilustracija

Obilne padaline proteklih su dana ponovno povisile vodostaje na području Varaždinske županije.

Tako iz Hrvatskih voda izvještavaju da je na branjenom području 20, mali sliv Plitvica-Bednja, u srijedu 29. svibnja u 15 sati, zbog obilnih padalina i prognoze o njihovu trajanju i intenzitetu te zbog porasta vodostaja Bednje, Plitvice i njihovih pritoka, uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava na sektoru A, na čitavom teritoriju branjenog područja BP 20. Navode i da je od 28. do 30. svibnja na branjenom području BP 20 palo je oko 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Nakon obilaska terena i uočavanja kritičnih mjesta, provedene su pripremne radnje za obranu od poplava.

U srijedu su tako podignute zapornice na brani u Velikom Bukovcu u cilju povećanja protoka Bednje. Između 19 i 20 sati zatvorene su zapornice na kanalima Brezje i Potok, te Varteksovog kanala u cilju sprečavanja prodora vode iz korita rijeke Plitvice u zaobalje. Na potoku Pojatno zbog propusta premalog profila preko državne ceste pojavio se uspor vode koja je plavila dio DC 35. Bagerom je prokopan prolaz radi odvođenja vode iz potoka u polje.

Istog je dana zbog neadekvatnog propusta došlo do razlijevanja potoka kod ugostiteljskog objekta u Ivanečkoj Željeznici te je poplavljena županijska cesta, koja je bila zatvorena za sav promet od 16 do 20 sati. Zbog premalih profila oborinskih kanala i kanala odvodnje ceste je poplavljena na više mjesta. Kod ugostiteljskog objekta dopremljeno je 200 vreća s pijeskom za postavu zečjeg nasipa oko samog objekta.

Također, čistili su se čepovi na rešetkama na potoku Gomila i Križovljan, na branama u Velikom Bukovcu, Kućanu Ludbreškom, Hrastovljanu i Luki Ludbreškoj te na mostovima Kapela i Ludbreg. Saniran je odron te su se vadili nanosi na potocima u Jamnom, Klenovniku, Mala Bednja u Podevčevu, pritok Korušćak u Novom Marofu, potok Podrute i potok Šaša u općini Bednja.

U četvrtak 30. svibnja bilo je više začepljenja na propustima i rešetkama te su čišćeni čepovi na propustima na lateralnom kanalu Vinica, mostu Kućan Gornji, čepu Šemovec.

Čišćenje čepova na propustima nastavljeno je i danas ujutro, a podignute su i zapornice na kanalima Brezje i Potok te Varteksovom kanalu radi ispuštanja vode iz zaobalja u rijeku Plitvicu.

- Tijekom noći došlo je do prestanka oborina i stagnacije te pada vodostaja rijeke Bednje i Plitvice i njihovih pritoka. S obzirom na to da se po prognozi ne očekuju značajnije oborine, očekujemo daljnje sniženje vodostaja - istaknuo je Branko perec, rukovoditelj obrane od poplava branjenog područja 20, malog sliva Plitvica-Bednja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.