Obilna kiša opet povisila vodostaje, smirivanje vremena spasilo od novih poplava Foto: VV arhiva / ilustracija

Obilna kiša opet povisila vodostaje, smirivanje vremena spasilo od novih poplava

Varaždinske vijesti | 31.5.2019. u 11:15h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Obilne padaline proteklih su dana ponovno povisile vodostaje na području Varaždinske županije.

Tako iz Hrvatskih voda izvještavaju da je na branjenom području 20, mali sliv Plitvica-Bednja, u srijedu 29. svibnja u 15 sati, zbog obilnih padalina i prognoze o njihovu trajanju i intenzitetu te zbog porasta vodostaja Bednje, Plitvice i njihovih pritoka, uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava na sektoru A, na čitavom teritoriju branjenog područja BP 20. Navode i da je od 28. do 30. svibnja na branjenom području BP 20 palo je oko 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Nakon obilaska terena i uočavanja kritičnih mjesta, provedene su pripremne radnje za obranu od poplava.

U srijedu su tako podignute zapornice na brani u Velikom Bukovcu u cilju povećanja protoka Bednje. Između 19 i 20 sati zatvorene su zapornice na kanalima Brezje i Potok, te Varteksovog kanala u cilju sprečavanja prodora vode iz korita rijeke Plitvice u zaobalje. Na potoku Pojatno zbog propusta premalog profila preko državne ceste pojavio se uspor vode koja je plavila dio DC 35. Bagerom je prokopan prolaz radi odvođenja vode iz potoka u polje.

Istog je dana zbog neadekvatnog propusta došlo do razlijevanja potoka kod ugostiteljskog objekta u Ivanečkoj Željeznici te je poplavljena županijska cesta, koja je bila zatvorena za sav promet od 16 do 20 sati. Zbog premalih profila oborinskih kanala i kanala odvodnje ceste je poplavljena na više mjesta. Kod ugostiteljskog objekta dopremljeno je 200 vreća s pijeskom za postavu zečjeg nasipa oko samog objekta.

Također, čistili su se čepovi na rešetkama na potoku Gomila i Križovljan, na branama u Velikom Bukovcu, Kućanu Ludbreškom, Hrastovljanu i Luki Ludbreškoj te na mostovima Kapela i Ludbreg. Saniran je odron te su se vadili nanosi na potocima u Jamnom, Klenovniku, Mala Bednja u Podevčevu, pritok Korušćak u Novom Marofu, potok Podrute i potok Šaša u općini Bednja.

U četvrtak 30. svibnja bilo je više začepljenja na propustima i rešetkama te su čišćeni čepovi na propustima na lateralnom kanalu Vinica, mostu Kućan Gornji, čepu Šemovec.

Čišćenje čepova na propustima nastavljeno je i danas ujutro, a podignute su i zapornice na kanalima Brezje i Potok te Varteksovom kanalu radi ispuštanja vode iz zaobalja u rijeku Plitvicu.

- Tijekom noći došlo je do prestanka oborina i stagnacije te pada vodostaja rijeke Bednje i Plitvice i njihovih pritoka. S obzirom na to da se po prognozi ne očekuju značajnije oborine, očekujemo daljnje sniženje vodostaja - istaknuo je Branko perec, rukovoditelj obrane od poplava branjenog područja 20, malog sliva Plitvica-Bednja.

Označeno u