Obilježena 31. godišnjica preleta Danijela Borovića avionom MIG-21 Foto: Varaždinska županija

Obilježena 31. godišnjica preleta Danijela Borovića avionom MIG-21

Varaždinske vijesti | 6.2.2023. u 14:40h | Objavljeno u Aktualno

Svečanost obilježavanja 31. obljetnice preleta pilota Danijela Borovića avionom MiG-21 održana je u Korenici, a svečanosti je uz izaslanstva Predsjednika RH, Vlade i Sabora nazočio i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

Organizator ovog obilježavanja je Udruga branitelja Domovinskog rata Plitvička Jezera, a osim polaganja vijenaca te održavana Svete mise za sve poginule branitelje, sudionici svečanosti posjetili su aerodrom Željava te se na licu mjesta uvjerili u veličinu i značaj tog aerodroma.

Tijekom dramatičnih i krvavih događaja koji su pratili raspad bivše SFRJ mnogi Hrvati i Slovenci napuštaju redove bivše JNA. Danijel Borović, tada pilot, kao Hrvat nije mogao mirno gledati brutalni rat koji je JNA otvoreno vodila protiv njegove Hrvatske. Planirao je bijeg, a prilika se ukazala 4.2.1992.godine.

Tog dana je tek priznata Republika Hrvatska dobila svoj prvi nadzvučni lovački zrakoplov MIG-21 zaslugom hrabrog pilota Danijela Borovića. On je tog dana izvršio povijesni prelet iz zrakoplovne baze JNA Željava kraj Bihaća na hrvatski aerodrom u Puli.

godisnjica_preleta_Danijela_Borovica_avionom_MIG-21_04022023_2.jpg

godisnjica_preleta_Danijela_Borovica_avionom_MIG-21_04022023_1.jpg

godisnjica_preleta_Danijela_Borovica_avionom_MIG-21_04022023_3.jpg

Označeno u