Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina

VV | 7.4.2021. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2005. godine, 4. travanj proglašen je međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Navedeni dan se od tada, obilježava kontinuirano u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je među zemljama s najvećim brojem mina u Europi koje su bile postavljene tijekom Domovinskog rata (1991. - 1995. godina), no broj minski sumnjivih područja (MSP) i mina smanjuje se iz godine u godinu.

Tako definirani prostor protezao se kroz 14 (od ukupno 21) županija, a od 2020. godine u Republici Hrvatskoj minsko sumnjivo područje iznosi 298 četvornih kilometara, obuhvaća 8 županija 50 gradova i općina koja su zagađena minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

Ukoliko naiđete na odbačene sumnjive predmete kao eksplozivne naprave u prirodi nemojte ništa dirati, već odmah obavijestite policiju na broj telefona 192. Apeliraju se svi građani da ukoliko naiđu na sumnjive predmete u prirodi, ništa ne diraju već odmah obavijeste policiju na broj telefona 192.

Također, pozivaju se građani da bez sankcija predaju zaostalo oružje ukoliko ga još posjeduju jer nekontrolirano držanje oružja u kući ili stanu može značiti moguću opasnost, osobito za djecu.

Označeno u