OB Varaždin prva uvela sustav “zračne pošte”: Od uzimanja uzoraka do laboratorija u 25 sekundi Foto: Foto agencija Sjever

OB Varaždin prva uvela sustav “zračne pošte”: Od uzimanja uzoraka do laboratorija u 25 sekundi

VV | 1.3.2021. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Općoj bolnici Varaždin predstavljen sustav „zračne pošte“ za laboratorijske uzorke pacijenata putem cijevi između zgrade Interne i zgrade Medicinsko-biokemijskog laboratorija Opće bolnice Varaždin. Predstavljanju su prisustvovali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med., pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te voditeljica Medicinsko biokemijskog laboratorija Ivanka Ostroški,  specijalist med. biokemije.

Predstavivši spomenuti sustav voditeljica laboratorija Ivanka Ostroški je naglasila kako se ovim sustavom transportiraju laboratorijski uzorci od mjesta uzorkovanja do mjesta analize, odnosno samog laboratorija.

- Ovo je veliki napredak u našem radu, zbrinjavanju i pružanju opće zdravstvene skrbi našim pacijentima koji se zbrinjavaju u Hitnoj internističkoj ambulanti i pedijatrijskoj ambulanti. Uzorak nakon vađenja krvi dolazi u laboratorij unutar 25 do 31 sekundu. Znači, nema više potrebe da se hitnim pacijentima uzorci prikupljaju te da ih dostavljač nama dostavlja –rekla je Ivanka Ostroški i dodala kako su bolničkim kliničarima od uzorkovanja do isporuke rezultati dostupni unutar maksimalno sat vremena.

Kliničari temeljem naših laboratorijskih nalaza, ali naravno i drugih dijagnostičkih slikovnih tehnika, donose zaključak da li će pacijenta smjestiti na odjel ili će ga otpustiti na kućno liječenje. Ovaj sustav je u Općoj bolnici Varaždin instaliran početkom jedanaestog mjeseca prošle godine kao prvi u Hrvatskoj, a kasnije je instalirani i u Zadarskoj bolnici. Takvi sustavi su instalirani u još 124 bolnice u dvadeset i jednoj zemlji u svijetu – rekla je Ostroški.

Župan Radimir Čačić pohvalio je uvođenje sustava te je naglasio kako samo zemlje s najvišom razinom kvalitete medicinske usluge imaju ovakve sustave.

- Cijeli projekt košta oko milijun kuna. Obzirom da trenutno u krugu bolnice radimo objedinjeni hitni prijem i dnevnu kirurgiju, odmah smo napravili pripremu i iskope za instaliranje sustava zračne pošte. Povezali smo sve te radove, koji su okosnica jedne mreže koja će biti formirana u cijelom sustavu jer smo mi paviljonski sustav bolnice i ovakva vrsta komunikacije je optimalna, to je zapravo najbolje što možemo učiniti imajući već u vidu i činjenicu izgradnje novog operacijskog bloka na što će se cijeli taj sustav povezati. Pošta ,naravno, ne ide po zraku nego ide na pritisak zraka po cijevima koje su pod zemljom – rekao je u svom obraćanju župan Čačić.

Napomenimo kako je  postojeći sustav TEMPUS600 prilikom instalacije odrađen tako da se može instalirati u nove i postojeće zgrade bolnice te se može povezati sa sustavima automatizacije u laboratoriju, a sastoji se od: ulazne stanice za slanje uzoraka pojedinačno, sa mjesta uzorkovanja (zgrada Interne), transportne pneumatske cijevi duge 195 m i stanice za prihvat uzoraka u laboratoriju.

010321_zracna_posta_1_Medium.jpg

010321_zracna_posta_3_Medium.jpg

010321_zracna_posta_4_Medium.jpg

010321_zracna_posta_5_Medium.jpg

010321_zracna_posta_6_Medium.jpg

010321_zracna_posta_7_Medium.jpg

010321_zracna_posta_8_Medium.jpg

010321_zracna_posta_9_Medium_Medium.jpg