OB Varaždin: Cijepili smo i članove obitelji i druge dostupne osobe kako bismo upotrijebili sve doze

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
OB Varaždin: Cijepili smo i članove obitelji i druge dostupne osobe kako bismo upotrijebili sve doze Foto: VV arhiva / ilustracija

Iz Opće bolnice Varaždin izvijestili su o provedbi aktivnosti cijepljenja protiv bolesti Covid-19 na svojem punktu cijepljenja.

- S prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech ukupno je procijepljeno 905 osoba, a s drugom dozom 892 osobe te su sve procijepljene osobe upisane u registar e-cijepih, što znači da su svi podaci o cijepljenju dostupni. Aktivnost cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin provedena je bez nepravilnosti i odstupanja s dozama 5+1 cjepiva, odnosno sa šest doza po jednoj bočici cjepiva Pfizer/BioNTech koliko proizvođač službeno deklarira - priopćili su iz bolnice.

Kako se u svim bočicama cjepiva Pfizer/BioNTech koje je Opća bolnica Varaždin preuzela nalazila i sedma doza cjepiva, dodali su kako smatraju da je potrebno pojasniti sedmu dozu cjepiva.

- Sadržaj svake bočice cjepiva je 0,45 ml; razrjeđuje se s 0,9% NaCl količine 1,8 ml po bočici; tako dobiven sadržaj jedne bočice ima 2,25 ml: jedna doza cjepiva iznosi 0,30 ml; sadržaj jedne bočice od 2,25 ml dijelimo s 0,30 ml jedne doze cjepiva što znači da u svakoj bočici cjepiva ima 7 punih doza cjepiva. Aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin sedmom dozom u razdoblju od 05.01. do 25.01. u odnosu na kontekst vremena u kojem se aktivnosti provode ne smatramo nepravilnošću i odstupanjem. Napominjemo da za opisanu činjenicu većeg broja doza cjepiva po jednoj bočici Opća bolnica Varaždin nije mogla postupati drugačije nego je postupila kako bi se svaka doza cjepiva utrošila u određenom kratkom vremenu uvjetovanim kada je koja bočica stavljena u distribuciju te pripremljena sama doza cjepiva razrijeđena s 0,9% NaCl - kažu iz bolnice.

- Također se radi o vremenu slabog odaziva i odustajanja od cijepljenja te nepovjerenja u javnosti prema novom cjepivu i cijepljenju. Tako je i među radnicima Opće bolnice Varaždin odaziv na cijepljenje bio manji od 50% što je u datom trenutku bilo 20% manje od planiranog. Najčešće obrazloženje odustajanja od cijepljenja je bilo nepovjerenje i bojazan od mogućih nuspojava i komplikacija cijepljenja - naveli su u priopćenju.

- Nakon što je interes za cijepljenjem povećan te se nije dogodila isporuka dogovorenih količina cjepiva, u novim okolnostima Opća bolnica Varaždin nakon 25.01.2021. godine na svojem punktu aktivnosti cijepljenja s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech provodi za zdravstvene radnike Opće bolnice Varaždin. Opća bolnica Varaždin u novim okolnostima je utrošila sve deklarirane doze cjepiva Pfizer/BioNTech 5+1, dok se manji dio sedmih doza kod cijepljenja s prvom dozom cjepiva nisu uspjele upotrijebiti (15 doza cjepiva) - dodali su.

- U razdoblju od 05.01. – 25.01.2021. godine Opća bolnica Varaždin sedmom dozom je cijepila radnike Opće bolnice Varaždin, zdravstvene radnike u mirovini, radnike obrazovnih ustanova za zdravstvene kadrove (uključujući i rektora Sveučilišta Sjever), članove obitelji radnika Opće bolnice Varaždin (uključujući i suprugu ravnatelja koja je zdravstveni radnik i radi u vrtićkim jaslicama) odnosno druge u tom trenutku dostupne osobe kako bi se upotrijebile sve doze cjepiva - priopćili su iz Opće bolnice Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.