OB Varaždin: Cijepili smo i članove obitelji i druge dostupne osobe kako bismo upotrijebili sve doze Foto: VV arhiva / ilustracija

OB Varaždin: Cijepili smo i članove obitelji i druge dostupne osobe kako bismo upotrijebili sve doze

Varaždinske vijesti | 19.2.2021. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

Iz Opće bolnice Varaždin izvijestili su o provedbi aktivnosti cijepljenja protiv bolesti Covid-19 na svojem punktu cijepljenja.

- S prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech ukupno je procijepljeno 905 osoba, a s drugom dozom 892 osobe te su sve procijepljene osobe upisane u registar e-cijepih, što znači da su svi podaci o cijepljenju dostupni. Aktivnost cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin provedena je bez nepravilnosti i odstupanja s dozama 5+1 cjepiva, odnosno sa šest doza po jednoj bočici cjepiva Pfizer/BioNTech koliko proizvođač službeno deklarira - priopćili su iz bolnice.

Kako se u svim bočicama cjepiva Pfizer/BioNTech koje je Opća bolnica Varaždin preuzela nalazila i sedma doza cjepiva, dodali su kako smatraju da je potrebno pojasniti sedmu dozu cjepiva.

- Sadržaj svake bočice cjepiva je 0,45 ml; razrjeđuje se s 0,9% NaCl količine 1,8 ml po bočici; tako dobiven sadržaj jedne bočice ima 2,25 ml: jedna doza cjepiva iznosi 0,30 ml; sadržaj jedne bočice od 2,25 ml dijelimo s 0,30 ml jedne doze cjepiva što znači da u svakoj bočici cjepiva ima 7 punih doza cjepiva. Aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin sedmom dozom u razdoblju od 05.01. do 25.01. u odnosu na kontekst vremena u kojem se aktivnosti provode ne smatramo nepravilnošću i odstupanjem. Napominjemo da za opisanu činjenicu većeg broja doza cjepiva po jednoj bočici Opća bolnica Varaždin nije mogla postupati drugačije nego je postupila kako bi se svaka doza cjepiva utrošila u određenom kratkom vremenu uvjetovanim kada je koja bočica stavljena u distribuciju te pripremljena sama doza cjepiva razrijeđena s 0,9% NaCl - kažu iz bolnice.

- Također se radi o vremenu slabog odaziva i odustajanja od cijepljenja te nepovjerenja u javnosti prema novom cjepivu i cijepljenju. Tako je i među radnicima Opće bolnice Varaždin odaziv na cijepljenje bio manji od 50% što je u datom trenutku bilo 20% manje od planiranog. Najčešće obrazloženje odustajanja od cijepljenja je bilo nepovjerenje i bojazan od mogućih nuspojava i komplikacija cijepljenja - naveli su u priopćenju.

- Nakon što je interes za cijepljenjem povećan te se nije dogodila isporuka dogovorenih količina cjepiva, u novim okolnostima Opća bolnica Varaždin nakon 25.01.2021. godine na svojem punktu aktivnosti cijepljenja s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech provodi za zdravstvene radnike Opće bolnice Varaždin. Opća bolnica Varaždin u novim okolnostima je utrošila sve deklarirane doze cjepiva Pfizer/BioNTech 5+1, dok se manji dio sedmih doza kod cijepljenja s prvom dozom cjepiva nisu uspjele upotrijebiti (15 doza cjepiva) - dodali su.

- U razdoblju od 05.01. – 25.01.2021. godine Opća bolnica Varaždin sedmom dozom je cijepila radnike Opće bolnice Varaždin, zdravstvene radnike u mirovini, radnike obrazovnih ustanova za zdravstvene kadrove (uključujući i rektora Sveučilišta Sjever), članove obitelji radnika Opće bolnice Varaždin (uključujući i suprugu ravnatelja koja je zdravstveni radnik i radi u vrtićkim jaslicama) odnosno druge u tom trenutku dostupne osobe kako bi se upotrijebile sve doze cjepiva - priopćili su iz Opće bolnice Varaždin.