O problemima s grijanjem stanari Krležine moći će raspraviti sljedeći tjedan na skupu stanara

MGA/VV | 3.1.2020. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

U zgradi na adresi Miroslava Krleže 1 A, u kojoj je nedavno rekonstruirana kotlovnica, ima stanara koji su nezadovoljni računima za grijanje koji su dobili za mjesec studeni. Na FB grupi "Varaždinsko smeće" objavljen je post stanarke koja se žali da je za listopad račun za grijanje iznosio 146 kuna, dok je za studeni dobila račun od 750 kuna. Pritom krivnju prebacuje na Grad Varaždin i gradonačelnika koji su obećali da će pilot-projektom u njihovoj zgradi stanari dobiti efikasnije i jeftinije grijanje, a sada je, kako tvrdi, dobila veće račune nego prije.

- Bajka počinje sa izjavom gradonačelnika da grad poklanja sredstva za pilot projekt centralnog grijanja na solarnu energiju u zgradi Miroslava Krleža 1 A. Stanari sretni, vele računi će biti manji 30% i naravno složili se. Onda se pojavio trošak da u stanu treba provesti cijevi od spomenutih 2000 kuna, sad je narastao preko 5000 kuna. S time da su ostale neke rupe koje još treba pokrpati, a strop teretane prokišnjava. Naivna šaljem mail direktoru Vartopa i objašnjavam da je rata za grijanje u 10. mjesecu bila 146 kuna, a sad sam dobila račun za studeni 750 kuna. Pitam u čemu je problem? Kopiram obračune gdje je sve vidljivo, po obračunu potrošila sam puno više, na koji način, da su uzeli zajedničko brojilo i ne znam po kojem sistemu podijelili trošak grijanja - između ostaloga stoji u postu.

Prema pojašnjenju koje smo dobili u Vartopu, u računu za studeni obračunat je i dio troškova iz prethodna tri mjeseca. Tako je, kažu, prethodno dogovoreno sa stanarima i svi su uz račun za studeni dobili pojašnjenja. Uostalom, kako kažu, nelogično je da za listopad, kad se također već neke dane grijalo, račun bude tek 146 kuna. No, svi će detalji biti pojašnjeni na skupu stanara koji se planira sazvati nakon blagdana Sveta Tri Kralja.

Nakon objavljenog drugog posta ogorčene stanarke koja dalje tvrdi da se u stanu, s novim sustavom grijanja, smrzava na temperaturi od 16 stupnjeva i da nema tople vode, javili su se i drugi stanari iste zgrade koji kažu da je u njihovim stanovima sve u redu s grijanjem. U zgradi ima ukupno 97 stanova, a pilot-projekt rekonstrukcije stare kotlovnice u novu financirao je Grad Varaždin, dok je radove izvela tvrtka Teming, koja je slične suvremene kotlovnice ugradila i u novogradnji u Optujskoj ulici.

Druga stanarka Krležine kaže da je prije sa starom kotlovnicom imala visoke račune, a stan je bio slabo zagrijan, dok je sada sasvim drukčije.

- Otkad imamo novo grijanje, nikad mi nije bilo toplije i nikad manje račune nisam imala. Nemam apsolutno nikakav problem s toplom vodom. U ovih nekoliko dana pitala sam nekoliko susjeda i svi su potvrdili da im nikad nije bilo bolje. Da neki susedi imaju problema, imaju. Ali su oni pojedinačni, a ne generalni i samo molim da se tako i riješavaju, a ne javno. I naše centralno nije na solarno, nego se sa solarnim samo dopunjava, a nije primarno rješenje. Drugi tjedan bude sastanak stanara, pa ko ima problem neka dođe i neka veli pa se bude tako i riješavao - piše stanarka.

U raspravu na FB grupi uključio se i gradonačelnik Ivan Čehok koji upozorava da ogorčena stanarka iznosi neistine, dok je direktor Vartopa Zdravko Rogina najavio da će stanari o svim problemima moći raspraviti na skupu stanara.