NS Reformisti: Tražimo hitnu isplatu 13. mirovine umirovljenicima

vv | 1.10.2023. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, Narodna stranka – REFORMISTI od Vlade RH traži konkretne mjere za umirovljenike.

- U ovom trenutku u Hrvatskoj egzistencijalno su najugroženiji umirovljenici koji predstavljaju 1/3 naših građana i koji danas žive na granici ili ispod granice siromaštva. To se posebno odnosi na umirovljenike Sjevera koji su svoj radni staž odradili u radno intenzivnim industrijama poput tekstilne, obućarske, drvne te zbog stalnih niskih plaća danas imaju najniže mirovine u Hrvatskoj - naglasili su iz NS Reformista.

- Posebno je važno istaknuti ključnu činjenicu da je 2016.godine visina mirovine iznosila 43% plaće, a danas ona iznosi svega 35% plaće, što znači da su mirovine u mandatu Vlade premijera Plenkovića pale 20%. Stvarna poskupljenja hrane su gotovo 20%, a režija 12% i to uz sve navedeno dodatno snižava standard života umirovljenika. Dodaci koji se Vladinim mjerama daju kao pomoć umirovljenicima nažalost su podcjenjivanje zdrave pameti  umirovljenika i situacije u kojoj danas u Hrvatskoj žive - istaknuli su iz NS Reformisti.

Narodna stranka-REFORMISTI zahtjeva poduzimanje konkretnih mjera:

  • Isplata 13. mirovine umirovljenicima i to do kraja 2023.
  • Usklađenje visine mirovina sa stvarnom stopom inflacije
  • Dizanje prosječne razine mirovina na 50 % prosječne plaće

- Od Vlade očekujumo da barem jednom u ovom mandatu pogleda prema umirovljenicima i poduzme konkretne mjere kako bi se teške životne situacije naših umirovljenika poboljšale - istaknuli su.