NS Reformisti: Nasilje i laži Stričaka i zataškavanje policije!

VV | 17.10.2022. u 10:32h | Objavljeno u Aktualno

Na konferenciji za medije koja je danas održana, predsjednik Reformista Radimir Čačić i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i saborska zastupnica Natalija Martinčević naglasili su niz činjenica, a koje se odnose na slučaj „Stričak“.

"Ovo što se događa u slučaju „Stričak“ daje nekoliko važnih poruka Vlade HDZ-a prema građanima:

  1. HDZ-ovi dužnosnici pijani mogu napadati, naguravati i hvatati za vrat građane bez posljedica.

  2. HDZ-ovi dužnosnici mogu vrijeđati i omalovažavati službene osobe.

  3. HDZ-ovi dužnosnici mogu odbiti dati uvid u osobnu iskaznicu i odbiti alkotestiranje.

  4. HDZ-ovi dužnosnici mogu direktno lagati i rugati se građanima bez posljedica.

Također, kako je naglašeno na konferenciji, Reformisti traže očitovanje ministra Božinovića kako i unutarnju reviziju postupanja PU Varaždinu ovom slučaju zbog:

  1. Stričak nije prijavljen za narušavanje javnog reda i mira

Naguravanje, hvatanje za vrat druge osobe (prema snimci) vrijeđanje i vikanje (prema izjavama svjedoka) – jesu narušavanje javnog reda i mira.

Prijava za narušavanje javnog reda i mira podrazumijeva i drugačije postupanje kao i oduzimanje oružja, kada se iz preventivnih razloga oduzima oružje u slučaju kaznenog ili prekršajnog postupka. Oružje je Stričaku već jednom oduzeto i to nakon prijave supruge za obiteljsko nasilje.

  1. Stričak nije priveden

Prema uobičajenoj policijskoj praksi u takvim slučajevima, policija uvijek privede osobu zbog opasnosti od ponovnog počinjenja prekršaja, znači osoba biva uhićena i odvedena u policijsku postaju na triježnjenje.

  1. Stričak je odbio alkotestiranje i policija mu je to dozvolila

  2. Nije prijavljeno naguravanje još jedne osobe na Hitnoj od strane Stričaka

Prema izjavama svjedoka Stričak nakon verbalnog okršaja naguravao i jednu osobu na Zavodu za hitnu medicinu (koja je tamo također bila zbog pružanja medicinske pomoći).

  1. Stričak je odbio dati osobnu iskaznicu (prema njegovoj osobnoj izjavi na konferenciji za medije)

Za ne davanje osobne iskaznice na uvid ovlaštenoj osobi također je predviđena kazna, a iz izvješća policije se ne vidi da je za to prijavljen.

  1. Šutnja ministarstva

Od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića saborska zastupnica Martinčević još je 4.10. tražila da se javnosti omogući uvid u video snimke jer ne postoji niti jedan razlog zbog čega se to ne bi omogućilo, a interes javnosti za postupanja dužnosnika koji se plaćaju iz proračuna je opravdan. Na pitanje odnosno zahtjev nije dobiven odgovor.

Također, svaka izjava koju je župan Stričak dao u svojem obraćanju javnosti pokazala se kao apsolutna laž:

Laž br. 1.

Mi smo sve vrijeme bili vani za svojim stolom, nikom nismo prilazili“

Snimka jasno pokazuje da se Stričak digao i uhvatio mladića za vrat, krenuo prema drugom mladiću pa tek onda dobio čašom u glavu od trećeg. Dakle, nije istina da je bio za svojim stolom i da nikome nije prilazio.

Laž br.2.

Pitanje novinara: Da li je bilo fizičkog kontakta sa jednom drugom osobom koju ste odgurnuli?

Stričak: Ne

Guranje osoba rukama i hvatanje za vrat jesu fizički kontakt.

Laž br. 3

Stričak: Nisam ih omalovažavao i vrijeđao

Prekršajna prijava podignuta prema čl. 17 Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dakle, policija ga je prekršajno prijavila za omalovažavanje i vrijeđanje.

Ono što je zaista neviđeno i što zaprepaštava sve naše građane je količina laži, manipulacija, zataškavanja ali prije svega silne strasti od policije, nekih medija pa do premijera da se situacija zataška i umanji sa ključnom tezom „vjeruješ valjda više meni nego svojim očima“.

Nakon što je cijela Hrvatska vidjela snimku u kojoj se jasno vidi da se Stričak digao sa stolice, uhvatio za vrat mladića, odgurnuo ga pa krenuo prema drugom a tek onda dobio čašom u glavu od trećeg mladića mi slušamo direktne laži da je Stričak nevina žrtva. Argument premijera „pa nije on tamo baš započeo neku kafansku tučnjavu“ je jedna od najsramotnijih izjava koja daje poruku da pijani dužnosnici u noćnim izlascima mogu napadati i vrijeđati građane, a nakon toga omalovažavati i vrijeđati policijske službenike.

Ovo je ruganje građanima prvenstveno Varaždinske županije i to je poruka da su HDZ-ovi dužnosnici zaštićena kasta u Hrvatskoj kojima je dozvoljeno sve od vrijeđanja pa do direktnog nasilja. Tim više što je poznato da se ne radi o izoliranom incidentu već o modelu ponašanja Stričaka. Stričak naime ima dugu povijest nasilničkog ponašanja, podsjetimo se prijava za obiteljsko nasilje, silovanje i nasilje te još jednu tučnjavu u kojoj je sudjelovao prije tri godine.

Akada smo kod vrijeđanja i omalovažavanja podsjetimo da ni to nije njegovo prvo vrijeđanje institucija Republike Hrvatske.

Naime, on je na čak dvije sjedine Županijske skupštine Državno odvjetništvo nazvao: „ekipa iz varaždinskog DORH-a štiti rusofile“, „i talibani iz DORH-a to nisu čuli i vidjeli“, „pozivam ovom prilikom crvene kmere iz DORH-a da dođu u Varaždinsku županiju“

U svakoj normalnoj državi ovakvo ponašanje rezultiralo bi ostavkom istog dana. Ovdje se to nije dogodilo, ali nakon uvida u snimku i svih poznatih činjenica očekujemo od premijera da prestane štiti nasilnika.

Tvrdnja župana Stričaka u nizu njegovih laži, istinita je jedino da su samo Reformisti tražili ostavku. To pokazuje da su samo Reformisti, a kasnije i Most, izrekli ono što 90% građana Varaždinske županije misli. 

Nažalost sada je svima vidljiv psiho profil notorno nesposobne osobe čija se primitivna i nasilnička priroda uz pomoć alkohola jasno pokazuje na njegovu sramotu, sramotu njegove stranke koja se s njim poistovjećuje i nažalost sramotu svih građana Varaždinske županije."