NS REFORMISTI Danas obilježavamo Svjetski dan djeteta, 20. studeni

VV | 20.11.2022. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Povodom današnjeg Svjetskog dana djeteta, 20. studenog, oglasili su se NS Reformisti s priopćenjem.

- Svake godine 20. studenoga obilježavamo Svjetski dan djeteta kao podsjetnik na 1989. godinu kada je usvojena UN Konvencija o pravima djeteta. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, među njima i Republika Hrvatska. Godine 1919. industrijskom revolucijom počinju prve ideje o pravima djece. Ne zaboravimo da su djeca tada često bila kao robovi iskorištavana u rudnicima, radili su teške fizičke poslove, zlostavljani i de facto bili isključivo vlasništvo roditelja koji su s njima radili sve zamislivo i nezamislivo današnjem suvremenom čovjeku.

UN Konvencija o pravima djeteta apsolutno priznaje da je dijete pravni subjekt te kao pravni akt ima snagu zakona i obvezujući je za zemlje potpisnice. Četvrtina svjetske populacije otpada na djecu i mlade i važno je da im dozvolimo sudjelovanje u odlukama koje se tiču njih samih. Temeljna prava djece su pravo na obrazovanje, na zdravlje, slobodno vrijeme, zdravu prehranu, igru. Obavezni smo omogućiti djeci da rastu i razvijaju svoje sposobnosti, koriste svoje mogućnosti, dozvoliti im da izraze svoje mišljenje slušajući i njihov glas, usmjeravati ih svojim znanjem i iskustvom.

Dr. Mirjana Kolarek Karakaš ispred NS Reformisti predložila je poseban proračun za djecu što je kasnije rezultiralo participativnim proračunom. Važna je vidljivost djece kao subjekta u životnim okolnostima, u okviru njihove dobi i mogućnosti. Važno je biti im podrška, osnaživati ih u kreativnom radu, u njegovanju tradicijskih vrijednosti i razvoju osobnosti.

Postavlja se pitanje na koji način dati najbolju podršku djeci i mladima? Odgovor je u njegovanju i očuvanju obitelji, kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi fizičkog i mentalnog zdravlja te pružiti svima kvalitetno obrazovanje. NS Reformisti u svoj je socijalni program od samog starta stavila u svoje prioritete: poboljšanje standarda u obrazovanju kroz jednake šanse za svu djecu i očuvanje zdravlja.

Sve počinje prvim korakom. Djecu i mlade treba staviti u fokus, prepoznati u njima potencijal, poticati ih na stvaranje boljeg svijeta za njih same ali i za nas. Naučiti ih donositi odluke preduvjet je njihove samostalnosti, samoodgovornosti i aktivnog sudjelovanja u socijalnim društvenim sferama. Na mladima svijet ostaje ali mi ih moramo osnažiti i pripremiti da taj svijet kao vizionari nose u svojim rukama. Djeca i mladi zaslužuju da ih više razumijemo i poštujemo te da ih vodimo kroz život otvorenih očiju, srca i uma. Na nama je odgovornost stvarati svijet primjeren djeci i mladima jer oni su naša budućnost koju mi stvaramo danas!

Tekst potpisuju dr. Mirjana Kolarek Karakaš - Predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i članica Gradskog vijeća Grada Varaždina te Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci