Novom investicijom švicarskog diva Variosystems u Brezju "Varaždin postaje Švicarska u malom"

IH, MGA | 9.12.2021. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin potpisao je ugovor s multinacionalnom tvrtkom Variosystems, sa sjedištem u Švicarskoj, koja se bavi izradom elektroničkih sklopova, a koja planira narednih godina investiciju vrijednu četiri milijuna eura u poslovnoj zoni Brezje. Variosystems je 2019. godine dio svoje proizvodnje započeo na području Ludbrega, a sada su se odlučili proširiti i na varaždinsku poslovnu zonu. Godišnji promet kompanije kreće se oko 1,5 milijarde kuna, a osim u Švicarskoj posluju u SAD-u, Kini te im je Hrvatske zasad jedina podružnica na području Europske unije.

- U naredne dvije do tri godine tvrtka u Brezju planira realizirati investiciju koja se odnosi na izgradnju proizvodne hale, ali i novog logističkog centra za cijelu EU. Ukupno planiraju zaposliti 150 ljudi. Osim u proizvodnji, gdje će se sastavljati završni proizvodi, u logističkom centru će tražiti zaposlenike s poznavanjem njemačkog jezika za poslove logistike, prodaje i administracije. Koncern posluje na osam lokacija u šest zemalja, od SAD-a i Kine do Švicarske i Hrvatske - naglasio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj komentirajući da "Varaždin postaje Švicarska u malom" jer osim kulturne suradnje s tom zemljom sve je jača i gospodarska suradnja s obzirom da na području grada djeluje nekoliko švicarskih firmi; NTH Media, Emil Frey, a sada i Variosystems.

Na radnom sastanku predstavnika Grada Varaždina i tvrtke Variosystem, održanom u četvrtak u Gradskoj vijećnici, sudjelovala je i veleposlanica Švicarske Kofederacije u Republici Hrvatskoj Emilija Georgieva te Slobodan Mikac, generalni konzul RH u Švicarskoj. Veleposlanica je naglasila da ovom investicijom tvrtka nastavlja svoj razvoj i širenje u Hrvatskoj dok konzul ističe da je ova investicija ujedno rezultat dobrog rada hrvatske gospodarske diplomacije.

- Ovo je deseta ili jedanaesta švicarska investicija u posljednje tri do četiri godine u Hrvatskoj. Prije nekih pet do šest godina imali smo 50 mil. eura minusa u robnoj razmjeni sa Švicarskom, a sad smo na 60 milijuna plusa. To je rezultat dobrog rada svih nas i zahvaljujem svima u ministarstvu, diplomaciji i Gradu Varaždinu, koji je imao otvorene oči i uši za sve - rekao je Mikac.

Direktor Variosystemsa za Hrvatsku Dario Germann kaže da je tvrtka svoju petu poslovnicu 2019. godine osnovala u Hrvatskoj. Odlučili su se ovdje na daljnje širenje proizvodnje, ali i izgradnju logističkog centra jer im je hrvatska podružnica strategijski značajna s obzirom da je jedina unutar EU.