Novo postrojenje u Bartolovcu: Varaždinci mogu biti sigurni da piju zdravu, pitku vodu Foto: Grad Varaždin

Novo postrojenje u Bartolovcu: Varaždinci mogu biti sigurni da piju zdravu, pitku vodu

VV | 11.11.2020. u 14:44h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinci mogu biti sigurni da piju zdravu, pitku vodu iz svojih vodovoda, zaključak je to konferencije za novinare održane u srijedu na vodocrpilištu u Bartolovcu.

Gradonačelnik Varaždin Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar, Željko Bunić direktor Varkoma i tehnički direktor Marijan Cesarec novinarima su predstavili novo filtersko postrojenje s aktivnim ugljenom kojim će u slučaj potrebe iz vode biti filtrirana sva eventualna onečišćenja.

Pohvale vodstvu, inženjerima i djelatnicima Varkoma koji su sami konstruirali i izveli uređaj izrekao je gradonačelnik Čehok i dodao: Ovo je jedno rješenje koje nam osigurava sigurnost od zagađenja tetrakloretenom, a može se prilagoditi i za druge potrebe kao što je primjerice denitritizacija. Vodocrpilište nam osigurava kvalitetnu pitku vodu. Ističemo da Varaždinci piju kvalitetnu pitku vodu, nema nikakvih havarija ni štetnih utjecaja. Ovakve tehnološke inovacije i investicije potvrđuju da Varkom stalno brine o kvaliteti vode pa sa sigurnošću možemo reći ako bi se i pojavilo onečišćenje mi bi to mogli prevenirati i spriječiti.

Tehnički direktor Varkoma Cesarec je dao potrebno objašnjenje: Kontrolnim ispitivanjem kvalitete vode tijekom 2014. godine na jednom od bunara i piezometarskih bušotina vodocrpilišta Bartolovec pronađena je povišena koncentracija lakohlapljivih organskih otapala - tetrakloretena. Bunar Zd-6 je odmah iskopčan iz vodoopskrbnog sustava, sve do izgradnje privremenih filterskih postrojenja posuđenih iz zagrebačkog vodovoda.

Ponovno zagađenje tetrakloretenom na zagrebačkom vodocrpilištu Sašnak, ukazala je na potrebu za investicijom u vlastito filtersko postrojenje, a prema izvršenim prethodnim analizama i istraživanjima utvrđeno je da se većina hlapljivih ugljikovodika kao što su trikloreten, tetrakloreten i drugi mogu ukloniti iz vode ovakvim najjednostavnijim postupkom - tehnologijom aeracijom vode, adsorpcijom aktivnog ugljena ili kombinacijom ovih postupka.

Izgradnjom novih vlastitih filtarskih jedinice za filtraciju vode, poduzet je još jedan korak ka visokoj sigurnosti i dostupnosti kapaciteta zdrave vode za piće u slučaju zagađenja. Sustav je projektiran sa dva filterska spremnika svaki kapaciteta pročišćavanja Q = 50 l/s, tako da po potrebi termičke reaktivacije aktivnog ugljena ili održavanja prve filterske jedinice, onaj drugi može preuzeti proces filtracije, odnosno u slučaju potrebe oba mogu biti u paralelnom radu i povećati kapacitet filtracije.

Zbog pojačane kontrole rada postrojenja i samog crpilišta, izrađen je terminski plan uzorkovanja i mjerenja kvalitete vode u piezometrima i zdencima te, mada je koncentracija tetrakloretena u sirovoj vodi prema Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u dozvoljenim granicama, filtersko postrojenje dodatno uklanja onečišćenje organskim otapalima što i potvrđuju sve provedene analize.

Vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna.

vodocrpilište_bartolovec_filter.JPG

vodocrpilište_bartolovec_filter2.JPG

vodocrpilište_bartolovec_filter4.JPG

vodocrpilište_bartolovec_filter5.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci