NOVO NORMALNO I varaždinske osnovne škole od 7. rujna u dvije smjene, a po potrebi i online Foto: Ilustracija

NOVO NORMALNO I varaždinske osnovne škole od 7. rujna u dvije smjene, a po potrebi i online

IHR/Varaždinske vijesti | 30.8.2020. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Baš kao što će u nekim školama kojima je osnivač Varaždinska županija nastava biti organizirana u dvije smjene, ovakav model nastave, kako smo doznali, primijenit će se i u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin.

Zasad je sigurno da će dvosmjenska nastava biti organizirana u II. i V. OŠ Varaždin, a najvjerojatnije i u VI. OŠ Varaždin.

- Nakon sastanka ravnatelja svih varaždinskih osnovnih škola u srijedu prošli smo svaku školu zasebno i utvrdili kako sve škole imaju prostorne, tehničke i druge uvjete za provođenje nastave sukladno epidemiološkim mjerama. Za II. I V. OŠ Varaždin zbog radova na energetskoj obnovi neće imati spremne sve učionice. Tako će II. OŠ Varaždin imati spremno 17 od ukupno 33 učionica, a V. OŠ Varaždin devet od 21 učionice i te škole će imati dvosmjensku nastavu, a prema potrebi i online. Kako će radovi napredovati, tako će se otvarati i nove učionice, a terminski planovi su usuglašeni s ravnateljima. Za ostale škole ostaje za vidjeti hoće li još koja od škola preuzeti predloženi model rada: niži razredi jutarnja smjena, a učenici 5. do 8. razreda u dvije smjene. VI. OŠ Varaždin će svakako primjenjivati rad u dvije smjene, a i zbog specifikuma sudjelovanja u eksperimentalnoj nastavi koja, ako se želi napraviti kako treba, ima potrebu za dodatnim kapacitetima, a koji u tom slučaju znače nedovoljno učionica za sve u jednoj smjeni – izvijestili su iz Grada Varaždina.

Užinu će učenici imati u učionicama, a gdje postoji mogućnost i u blagovaonici, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

- Svim ravnateljima dan je rok do 2. rujna kada će se održati još jedan finalni sastanak kako bi prijedloge usuglasili s učiteljskim i roditeljskim vijećima i tada će odluka biti finalna i iskomunicirana prema roditeljima i učenicima – poručuju iz Grada Varaždina iz kojeg ističu kako su još u proljeće osigurali po dva beskontaktna toplomjera za sve ustanove, uključujući i škole.

- Dodatno ćemo svima onima koji imaju mjeru nošenja maski, a to su učenici viših razreda, nastavnici i drugo osoblje, osigurati po dvije pamučne maske za što će se iz proračuna izdvojiti 80.000 kuna – navode.

Za maske, kao i drugi obrazovne materijale za obvezne predmete (radne bilježnice, zbirke, atlas i kutija za tehnički) Grad Varaždin je osigurao 1.261.000 kuna te će učenike sve navedeno dočekati na stolu prvi dan nastave.

- Prioritet je da nastava započne 7. rujna i da se provodi prema svim epidemiološkim standardima, ali i da ne "pati” osnovni obrazovni proces i izvršavanje programa kurikuluma – navode iz Grada Varaždina.

Hoće li biti produženog boravka i na koji način će biti organiziran te hoće li biti dodatnog zapošljavanja nastavnika kako bi se mogao organizirati uz poštivanje epidemioloških mjera, u Gradu Varaždinu kažu da će te informacije imati prvi dan nastave.

- Tada bi trebao biti poznat i točan broj zainteresirane djece, ali i prostorne mogućnosti škole za organizaciju produženog boravka. Sigurno će produženi boravak biti osiguran barem za prvašiće, vjerojatno i za druge razrede, a sve prema prostornim mogućnostima – poručuju iz Grada Varaždina u kojem s ravnateljima i prijevoznicima moraju još uskladiti prijevoz učenika.