Novinar Darko Markušić dobitnik nagrade za najbolji novinarski rad u 2016. godini

V.V. | 21.12.2016. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

Istraživački novinar Darko Markušić dobitnik HNiPove nagrade za najbolji novinarski rad u 2016. godini, a nagrada mu je uručena na predbožićnom druženju članova Hrvatskih novinara i publicista u maloj dvorani Matice hrvatske.

- Nakon što smo kao članovi žirija primili i pozorno analizirali prijavljene novinarske radove, početkom prosinca održali smo sastanak i jednoglasno odlučili da će nagradu Hrvatskog društva novinara i publicista za 2016. godinu dobiti kolega Darko Markušić i to za tekst pod naslovom „Kako je IPSOS PULS nagrađen unosnim poslovima za reklamiranje SDP-a“ objavljenom 19. svibnja ove godine na portalu Fairpress - kazao je Kujundžić.

Ocjenjivački sud je u obrazloženju, između ostaloga, naveo kako je „novinar Darko Markušić svojim analitičkim i novinarski profesionalnim pristupom temi korištenja anketa u političko propagandne svrhe među prvima otvorio jednu tzv. „sivu zonu“ o kojoj se u javnosti još premalo zna i govori u medijima.

Darko Markušić je naveo primjere i dokaze kako se podzemnim kanalima takve usluge na poslije "vraćaju" kroz javne natječaje, pogodovanjem tvrtkama za istraživanje javnog mišljenja.

Dodatni razlog za visoko vrednovanje teksta kolege Markušića jest i hrabrost za upuštanje u ovakvu vrstu istraživačkog novinarstva u vremenima i okolnostima kad nerijetko svjedočimo u fizičkim napadima na novinare zbog razotkrivanja istine ili korupcijskih afera.

- Kao što vjerojatno znate proteklih 20-ak godina radio sam u gotovo svim tiskanim medijima, a u posljednjih godinu dana pišem za nekoliko portala, najviše Fairpress Partnerstva za društveni razvoj. Bavim se javnom nabavom, korupcijom i klijentelizmom. Htio bih istaknuti da je stanje u hrvatskim medijima lošije nego ikad prije. Istraživačko novinarstvo njeguje se još samo na pojedinim portalima, u glavnim medijima gotovo da ga i nema jer ga je teško kontrolirati.

Opasno je za izdavače, oglašivače i vlast. Utjecaj političkih stranaka, korporacija i oglašivača je veći nego ikad, mediji - u kojima prevladavaju lijeve i liberalne opcije - se uglavnom bave istim nevažnim temama i ljudima, nameće se neka nestvarna slika Hrvatske.
I dok izdavači zagljupljuju čitatelje, obrazovni sustav je također zakazao, ne stvaramo kvalitetne i nove novinare. Novinarstvom se može danas baviti svatko, nema kriterija, nema odgovornosti i u konačnici nema puno dobrih tekstova i dobrih priloga.

Istraživačko novinarstvo je osvojilo ovu nagradu. Shvaćam je kao putokaz u kojem smjeru mediji trebaju ići dalje. To je pravo novinarstvo, koje ne pristaje biti prostitutka političkim strankama ili krupnom kapitalu. Takvo novinarstvo podržavao sam u svim redakcijama gdje sam radio kao novinar i urednik. Na žalost, istraživačko novinarstvo danas se sve manje cijeni, iako je ono najteže, najskuplje, bez kompromisa i jedino može vratiti izgubljeni ugled novinarskoj profesiji - kazao je Darko Markušić.

Označeno u