Novi sustav naplate cestarine donosi velike promjene, u funkciji najranije krajem 2024. Foto: ilustracija

Novi sustav naplate cestarine donosi velike promjene, u funkciji najranije krajem 2024.

Varaždinske vijesti | 24.1.2023. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je u javno savjetovanje obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o naplati cestarine.

- Novi elektronički sustav naplate cestarine temelji se na odabranim tehnologijama (a ne na svim tehnologijama koje su Direktivom 2019/520 i Zakonom o cestama dozvoljene), isključuje mogućnost plaćanja cestarine u gotovini i za sva teretna vozila i motocikle uvodi obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje cestarine, a što će omogućiti slobodan prometni tok, bez zaustavljanja vozila zbog naplate cestarine. Zbog slobodnog prometnog toka nužno je urediti pitanje nadzora plaćanja cestarine - navodi se u obrascu.

- Sada je područje naplate cestarine uređeno Zakonom o cestama, koji uz navedeno područje uređuje pravni status javnih cesta i nerazvrstanih cesta, način korištenja javnih cesta i nerazvrstanih cesta, razvrstavanje javnih cesta, planiranje građenja i održavanja javnih cesta, upravljanje javnim cestama, mjere za zaštitu javnih i nerazvrstanih cesta i prometa na njima, koncesije, financiranje i nadzor javnih cesta. Po uzoru na države EU u okruženju (Slovenija, Austrija), zbog značajnih promjena u naplati cestarine koje je sada potrebno urediti, oportuno je sva pitanja vezana uz naplatu cestarine urediti u jednom posebnom propisu - pojasnili su iz ministarstva.

Dodaje se da će novi Zakon o naplati cestarine, uz uređivanje pitanja koja do sada nisu bila normirana zakonom, preuzeti i sve odredbe Zakona o cestama koje reguliraju navedeno područje, uz dodatno usklađivanje s Direktivom 2022/362.

Naime, napominje se da je Republika Hrvatska, kao država članica EU, obvezna nacionalni propis koji uređuje područje naknada koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s Direktivom 2022/362 do 25. ožujka 2024. godine.

- Novi elektronički sustav naplate cestarine bit će u funkciji najranije krajem 2024. godine - navedeno je u obrascu koji je na savjetovanju.

Pojašnjeno je i kakav se ishod, odnosno promjena očekuje.

- Promjena koja se postiže je novi elektronički sustav naplate cestarine u Republici Hrvatskoj, temeljen na slobodnom prometnom toku, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registarskih pločica. Zakonom će se isključiti mogućnost da se korištenje autoceste plati u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate cestarine - navodi Ministarstvo u obrascu.

- Sva teretna vozila i motocikli imat će obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje cestarine. Laka vozila do 3,5 t nosivosti imat će mogućnost odabrati između korištenja uređaja u vozilu za elektroničku naplatu cestarine i prijave u sustav naplate cestarine za automatske prepoznavanje registarskih pločica. Koncesionari će, u slučaju uvođenja elektroničke naplate cestarine ili znatne promjene postojećeg sustava elektroničke naplate cestarine, imati obvezu implementacije sustava u skladu s ovim Zakonom - stoji, među ostalim, u dokumentu koji se nalazi u javnom savjetovanju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci