Novi snijeg stigao i na varaždinsko područje, pripazite u prometu Foto: Varaždinske vijesti

Novi snijeg stigao i na varaždinsko područje, pripazite u prometu

Varaždinske vijesti | 22.2.2018. u 08:53h | Objavljeno u Aktualno

Iako smo se ponadali da će se prognoze koje su za četvrtak i petak najavljivale snijeg, ponegdje i obilniji, pokazati pogrešnima - ipak su se obistinile.

Tijekom noći u Varaždinu je, prema podacima DHMZ-a, napadalo 4 cm novog snijega, što će, budući da meteorolozi predviđaju da će padati tijekom cijelog dana, kasnije iznositi i više. Danas nas očekuje oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom, češćim i obilnijim u zapadnim te u gorskim krajevima gdje će uz novi snježni pokrivač biti i snježnih zapuha. U unutrašnjosti će puhati umjeren i na udare jak sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka na kopnu većinom od -3 do 2°C. U Varaždinu je u 8 sati izmjereno -1.5°C.

Za sutra nam meteorolozi najavljuju i dalje oblačno vrijeme uz oborine te vjetrovito. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, a kasno poslijepodne i osobito navečer u većini se krajeva očekuje postupni prestanak oborine. U unutrašnjosti će puhati umjeren i ponegdje na udare jak sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka na kopnu uglavnom od -4 do 2°C.

Kako su priopćili iz DHMZ-a, nakon ovog snježnog razdoblja, ojačat će sibirska anticiklona te će se sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna kontinentalna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom. Stoga se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C. Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C, stoga iz DHMZ-a upozoravaju na moguće probleme u prometu, na infrastrukturi te opskrbi energijom, a upozoravaju i da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja.

Iz HAK-a poručuju da snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji i zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima, stoga vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim dionicama cesta.

varazdin-snijeg-22-2-2018_2.jpg

varazdin-snijeg-22-2-2018_4.jpg

Označeno u