NOVI PRAVILNIK Tko će smjeti voziti, a koga će liječnici prijaviti MUP-u? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NOVI PRAVILNIK Tko će smjeti voziti, a koga će liječnici prijaviti MUP-u?

| 19.5.2024. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

Prošli je tjedan na snagu stupio novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, koji donosi novosti kod utvrđivanja (ne)sposobnosti za vožnju.

Pravilnik je usklađen s izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama 2022., a već tada je izazvao burne reakcije, jer se govorilo da će liječnici praktički oduzimati vozačke dozvole prijavom određenih zdravstvenih stanja Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Što točno donosi novi Pravilnik, upitali smo liječnike Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Novi zakon je unio promjenu u tome da se u njemu razlikuju zdravstvena stanja koja rezultiraju nesposobnošću za vožnju do šest mjeseci i stanja dulja od tog roka, te su njime točno propisana stanja u kojima liječnik obiteljske medicine pacijentu treba usmeno reći da nije preporučljivo da upravlja vozilom određeno vrijeme, i to evidentirati u zdravstveni karton - odgovorili su nam iz Doma zdravlja.

Prema novom Pravilniku, dodali su, za zdravstvene tegobe koje umanjuju sposobnost upravljanja automobilom, a liječnik procijeni da će trajati kraće od šest mjeseci, liječnik će svakako upozoriti pacijenta na tu činjenicu.

- Dijagnozu koja je rizična za sigurnost prometa, kao i to da mu je izrekao upozorenje, upisat će u njegov zdravstveni karton. Dakle, pacijente se neće prijavljivati policiji za privremena stanja poput išijasa, kostobolje, upale očiju ili privremenog akutnog stresa koji se liječi sredstvima za smirenje koja ometaju koncentraciju pri vožnji. Za takva i slična stanja bit će upozoreni da ne bi trebali upravljati vozilom, a odgovornost za izbjegavanje upravljanja vozilom sve dok se ne izliječe bit će na pacijentu. Liječnik izdaje upozorenje pacijentu te pacijent snosi osobnu odgovornost ako za vrijeme trajanja liječenja izazove prometnu nezgodu - napominju iz Doma zdravlja.

Za razliku od kratkotrajnih tegoba koje se upisuju u karton pacijenta i za koje liječnici upozoravaju pacijente da ne bi trebali voziti, ozbiljnija i dugotrajnija zdravstvena stanja se prijavljuju MUP-u.

- O zdravstvenim stanjima koja sigurno neće proći za nekoliko mjeseci, kao što su teža srčana bolest, teška apneja, poremećaj ravnoteže i koordinacije te drugi neurološki poremećaji liječnik će obavijestiti MUP. Naime, i ranije je Zakon o sigurnosti cestovnog prometa propisivao da promjenu zdravstvenog stanja pacijenta koja može utjecati na sigurnost vožnje treba prijaviti MUP-u. Tu napominjemo, kako tu obvezu imaju svi liječnici koji pregledaju pacijenta, a ne samo liječnici obiteljske medicine. To znači da prilikom pregleda na razini sekundarne zdravstvene zaštite ili privatnim poliklinikama, ako liječnik postavi dijagnozu definiranu novim pravilnikom ili uvede pacijentu lijek koji može utjecati na njegovu zdravstvenu sposobnost, također je dužan izdati upozorenje pacijentu i to prijaviti MUP-u - pojašnjavaju iz Doma zdravlja.

Među najčešćim stanjima koja mogu utjecati na privremenu nesposobnost za vožnju je, primjerice, moždani udar ili tranzitorni ishemijski napad (TIA), nakon kojih bolesnik ne smije voziti najmanje 30 dana, ali i do tri mjeseca ako je riječ o težim stanjima. A poseban oprez u vožnji ili suzdržavanje od vožnje može se preporučiti u nekim stanjima za vrijeme trudnoće ovisno o težini simptoma i utjecaju lijekova: nesvjestice ili omaglice, pretjerano povraćanje te hipertenzija ili šećerna bolest u trudnoći. No, sve ovisi o individualnom stanju pacijenta, redovitosti kontrola kod liječnika i reguliranju bolesti.

Pozitivna je promjena da dijabetičari ovisni o inzulinu sada mogu biti profesionalni vozači, uz redovite kontrole i dobro reguliranu bolest, a oni koji primaju četiri ili više doza inzulina na dan moraju koristiti senzore za kontinuirano mjerenje glukoze s alarmom, koje financira HZZO.

- Problem u pravilniku mogao bi stvarati jedan neodređeni izraz – “i sva druga stanja”, naime ta stanja ostavljena su na procjenu liječniku te bi se ovdje mogla pojaviti mogućnost neujednačenosti u postupanju. Također, liječnici obiteljske medicine Doma zdravlja navode da se ponekad susreću s neugodnim situacijama i burnim reakcijama, primjerice nakon što prijave pacijenta MUP-u, a potom ih oni upute na izvanredni liječnički pregled medicine rada zbog oduzimanja vozačke dozvole. Nakon upućivanja na takav pregled pacijenti ponekad doživljavaju kao da ih liječnici ne štite i potom se i ispisuju iz tima izabranog liječnika obiteljske medicine - ukazuju iz Doma zdravlja.

Liječnici napominju da, iako postupaju ispravno, nerijetko zbog toga mjesecima imaju neugodnosti, ponekad bude agresivnijih reakcija, čestih prijetnji odvjetnicima i sudovima.

Kako će teći provedba novog pravilnika te jesu li za sigurnost prometa veći problem zdravstvena stanja ili neodgovorni pojedinci, ostaje za vidjeti.