Novi potresi u koaliciji HDZ-a i HNS-a zbog izjave Kolinde na Sveučilištu Sjever

Varaždinske vijesti | 5.12.2019. u 20:54h | Objavljeno u Aktualno

- Rezultati PISA testova pokazuju da naš obrazovni sustav, na žalost, ide unatrag i da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja ne donosi rezultate. Umjesto na svađe oko ideoloških pitanja, trebamo se usredotočiti na ljude, studente, učenike -  poručila je predsjednica RH-a Kolinda Grabar-Kitarović tijekom boravka na Sveučilištu Sjever, pri čemu je posebno naglasila da je njezin cilj zadržati stanovništvo u svim dijelovima Hrvatske, posebice mlade, a za to moramo imati kvalitetno obrazovanje i posebno STEM.

Budući da su PISA testovi provedeni prije početka kurikularne reforme, reagirala je ministrica Blaženka Divjak, koja je napisala da se u javni prostor „ponovno iznose neprovjerene i netočne informacije, ovoga puta o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom, a čak se i predsjednica RH zabunila“.

- Hrvatska zna, ali predsjednica očito ne zna! PISA istraživanje provedeno je prije ulaska kurikularne reforme u škole i predsjednica koja bi trebala voditi brigu o budućnosti zemlje to mora znati. U protivnom riskira da bi netko njene istupe mogao protumačiti ili kao neznanje ili kao manipulaciju ili da je od velikog podržavatelja reforme obrazovanja - nakon Bandićeve podrške njenoj kandidaturi - posve preuzela njegovu retoriku i postala njen protivnik. Za kraj, umjesto nošenja kolača Bandiću u zatvor, bilo bi bolje da kolače donese u jednu od hrvatskih škola, da se na licu mjesta upozna s reformskim procesima pa da pred studentima, kojima bi trebala biti uzor, ubuduće govori pune i točne informacije - uzvratio je Vrdoljak.

Plenković je reporterki N1 televizije kazao kako će odmah zvati Ivana Vrdoljaka na razgovor zbog izjave o Kolindi.

- Smjesta ćemo ga zvati na razgovor da vidimo je li se šalio - odgovorio je Plenković na pitanje novinarke.

Koalicija je jedva preživjela štrajk prosvjetitelja, hoće li ovo biti kap koja je prelila čašu za obje stranke?