Novi popis stanovništva 2021. godine uz pomoć sustava e-Građani i tableta

MGA/Varaždinske vijesti | 6.8.2019. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine u Hrvatskoj će se provoditi popis stanovništva, četvrti po redu od samostalnosti (stanovništvo je popisano 1991., 2001. i 2011.) te 17-ti proveden na području Hrvatske (prvi je proveden 1857. godine).

Prema pisanju Jutarnjeg lista, za potrebe popisa je Državni zavod za statistiku pripremio nacrt Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Zakon će uskoro u javnu raspravu, a usvojit se mora do kraja godine kako bi se Europskoj komisiji do 31. prosinca mogao dostaviti referentni datum za popis stanovništva. Najveća je novost da će se stanovništvo popisivati bez papira, a preko aplikacije e-Građani bit će moguće samopopisivanje.

U sustavu e-Građani bit će dostupan popisni obrazac kojim će se ujedno popisati kućanstvo i stan u kojem stanuju.

Drugi način popisivanja bit će dolazak popisivača u kuću. Oni će imati tablet u koji će unositi podatke o osobama koje se nisu same popisale, a njihov zadatak bit će i kontrola onih koji su samostalno obavili popis.

Popis će se provoditi u dvije faze. Prva bi trajala od 1. do 10. travnja 2021. godine kada bi se građani samostalno popisivali, a druga od 16. travnja do 7. svibnja 2021. godine kada popisivači izlaze na teren i obavljaju popisivanje putem osobnog intervjua s građanima.

Popisom će se obuhvatiti podaci o stanovništvu, kućanstvima te stanovima i ostalim jedinicama koje tijekom popisa koriste za stanovanje.

Budući da će se ovaj popis stanovništva provoditi elektronski, podaci će se brže obrađivati, a Zavod za statistiku će prve rezultate popisa morati objaviti najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu.

Donedavni ravnatelj Zavoda za statistiku Marko Krištof, koji je pripremio inicijalnu verziju zakona, naglašava da je popis stanovništva najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje te je ključna kvalitetna komunikacija s građanima.

- Ljudi moraju znati da to nije popis nekretnina u svrhu razrezivanja poreza, nego se popisuju u statističke svrhe - kaže Krištof.

Govoreći o korištenju sustava e-Građani za samopopisivanje, Krištof kaže da bi se uspjehom smatralo ako bi se 30 posto građana tako popisalo.

Krištof napominje da je za točnost podataka jako važno kako će biti sročena pitanja, posebno za nacionalnost i vjeru. Međunarodna je preporuka, kaže, da ona budu otvorena - da se pokraj pitanja o narodnosti i vjeri ostavi prazna crta na koju građanin upisuje odgovor.