NOVI POGON U ČAKOVCU LTH Alucast uložio preko 35 mil. kuna u proširenje i razvoj proizvodnje

VV | 27.5.2022. u 18:56h | Objavljeno u Aktualno

U Čakovcu je završena investicija u modernu opremu i povećanje proizvodnih kapaciteta radi zadovoljavanja sve većih potreba njihovih kupaca na području e–mobilnosti. Proširenje donosi mogućnosti za nova zaposlenja.

LTH Alucast danas je u Čakovcu svečano otvorio novi proizvodni pogon u vrijednosti investicije 35 milijuna kuna te time povećao proizvodne kapacitete za dodatnih 3.400m2, na ukupno 10.000m2. Investicija, koja je izvedena u manje od godinu dana, uključuje i automatiziranu strojnu opremu namijenjenu realizaciji novih projekata na području e-mobilnosti. Uz to su najavili daljnje ulaganje u rast i razvoj tvrtke, budući da je LTH Alucast od Međimurske županije nedavno kupio dvije dodatne građevinske parcele površine 18.700m2, na kojima je već planirano daljnje širenje
proizvodnih i skladišnih kapaciteta.

Na svečanosti otvorenja nove moderne proizvodne hale, ispred 250 gostiju, direktori LTH Alucasta, Tomislav Tot i Tadej Muhič, izrazili su zahvalu svima prisutnima među kojima su bili predstavnici grada Čakovca, Međimurske županije, poslovni partneri, izvođači radova te zaposlenici. Naglasili su da je LTH Alucast, kao član grupacije LTH Castings, pouzdani partner najrespektabilnijim imenima u automobilskoj industriji.

Aluminijski odljevci proizvedeni u LTH Alucastu čine, između ostalog, sastavni dio invertera novih linija električnih vozila koja su tek izašla i izlaziti će na tržište automobila u narednim mjesecima i godinama, pa su tako ugrađeni i u najnovija e-vozila serije Audi Q-tron, e-tron, VW ID serije i Škode Enyaq koji su bili izloženi na otvorenju.

LTH Alucast kontinuirano ulaže u razvoj i nove tehnologije, strojeve i opremu za koje je godišnje namijenjeno između 20 i 30 milijuna kuna. Ove i sljedeće godine pripremaju nove projekte na području e-mobilnosti, stoga su investirali u najnovije moderne tehnologije, visoki stupanj automatizacije proizvodnih procesa i mnogobrojne robote visoke učinkovitosti i točnosti, čime ispunjavaju visoke standarde svojih kupaca.

U LTH Alucastu planiran je stabilan rast od 25-30% kao i daljnji razvoj poslovanja, stoga su za ovu godinu predvidjeli 50 novih radnih mjesta, od čega su već u prvim mjesecima 2022. zaposlili 30 novih suradnika. Trenutno imaju 300 zaposlenih, od kojih je 40% žena. I dalje zapošljavaju novi kadar, između ostalog strojarske tehničare i inženjere, CNC operatere, mehatroničare, robotičare, mehaničare, bravare, tokare, strojobravare te ostala zanimanja za radna mjesta operatera u proizvodnji. Zbog daljnjeg planiranog rasta i razvoja LTH Alucast će godišnje otvarati novih 40-50 radnih mjesta.

Jedan od strateških smjerova grupacije LTH Castings je i održivi razvoj, stoga se na svim proizvodnim lokacijama, uključujući LTH Alucast, ubrzano pripremaju i izvode projekti izgradnje sunčanih elektrana. U LTH Alucastu u prvoj je fazi planirana elektrana od 900kWh za djelomičnu proizvodnju vlastite električne energije, a time i smanjenje emisije CO2 u okoliš, kao i osiguravanje obnovljivih izvora energije. Izvedba prve investicije započinje još ove godine.

LTH Alucast jedna je od najmodernijih proizvodnih lokacija u grupaciji LTH Castings iz Slovenije, čiji je prosječni godišnji prihod viši od 300 milijuna eura, a tradicija 75 godina. Grupacija je među najmodernijim, visokotehnološkim ljevaonicama tlačnog lijeva aluminija u Europi i zapošljava više od 3.000 ljudi na 6 proizvodnih lokacija u Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji. Razvojni su parteri najuglednijim svjetskim proizvođačima automobila, poput Mercedesa, BMW, Audi-a, Volkswagena-a i brojnih drugih kupaca u automobilskoj industriji. Zajedno s njima putem novih projekata oblikuju i razvijaju odljevke za nove koncepte vozila, posebice u «e-mobilnosti« i tako predstavljaju »one-stop-shop« partnera za svoje klijente.