PIŠKORNICA Ide novi natječaj, hoće li se ispuniti clljevi na koje smo se obvezali prema EU? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

PIŠKORNICA Ide novi natječaj, hoće li se ispuniti clljevi na koje smo se obvezali prema EU?

IHR/Varaždinske vijesti | 4.12.2021. u 15:55h | Objavljeno u Aktualno

- Natječaj za Piškornicu bit će poništen te se odmah kreće s novim natječajem. Cilj  nam je da se taj projekt čim prije privede kraju i da napokon rješimo problematiku vezanu uz otpad - rekao je župan Anđelko Stričak na sjednici Županijske skupštine.

Rezultat je to sastanka s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića s predstavnicima četiri sjeverne županije te predstavnicima Općine Koprivnički Ivanec, koji je održan u ponedjeljak. 

Naime, prošlog mjeseca završen je postupak javne nabave za projektiranje i izvođenje radova Regionalnog centra gospodarenja otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. Procijenjena vrijednost nabave je 346.663.831 kuna bez PDV-a, no dobivene ponude i cijene su praktično dvostruko veće od procijenjene vrijednosti projekta, na što je još dan uoči sjednice Županijske skupštine upozorio SDP-ov vijećnik Mario Klapša.

- SDP "Novi val zapošljavanja u Županiji donosi novi val uhljebljenja stranačkih poslušnika"

Budići da je riječ o strateškom projektu od državnog interesa koji obuhvaća četiri županije, odnosno 530.000 stanovnika sjevernih županija, Klapšu je na sjednici Županijske skupštine zanimalo koji su daljnji koraci.

- Zbog poništenja javne nabave bojim se da su mali izgledi da se ispune ciljevi iz Nacionalnog plana gospodarenja otpadom, na koje smo se obvezali prema EU, da ćemo izgraditi centre za gospodarenje otpadom - upozorio je Klapša.

Na problematiku zbrinjavanja otpada osvrnuo se i HNS-ov vijećnik Marijan Škvarić.

- Nažalost, u mnogim kontekstima, kada govorimo o Varaždinskoj županiji, u prvom redu govorimo o problemima otpada, Piškornici, sada i o odlagalištu otpada u Jerovcu, balama u Brezju. Problem zbrinjavanja otpada ne bi trebao biti slučaj. Župane, vi ste ti koji možete i trebate to promijeniti, da što prije pronađemo rješenje da Piškornica profunkcionira. Jer to nije problem samo nas, već svih ljudi ove regije - rekao je Škvarić.