Novi model obiteljskih mirovina izazvao dodatna pitanja, ali i gužve na šalterima Foto: Krešimir Đurić

Novi model obiteljskih mirovina izazvao dodatna pitanja, ali i gužve na šalterima

| 16.1.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju obiteljske mirovine povećane su za 10 posto, odnosno sa 70 na 77 posto mirovine preminulog partnera, a najveća je novost da je umirovljenici, uz nastavak primanja vlastite starosne, prijevremene ili invalidske mirovine, mogu dobiti i 27 posto obiteljske mirovine.

Novi model obiteljskih mirovina izazvao je veliki interes pa su već 2. siječnja mnogi pohrlili i u Područnu službu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Varaždinu.

- Gužve su odmah iza Nove godine bile ogromne, imali smo po 400 i više ljudi na dan. Sad to malo jenjava, ali još uvijek nisu svi upoznati s novitetima, pa ćemo ići i u Dom za starije u Varaždinu i informirati njihove korisnike o novom modelu obiteljskih mirovina – rekao nam je Aleksandro Žnidar, predstojnik PS Varaždin.

Istaknuo je da su u prvih 10-ak dana zaprimili oko 5.500 zahtjeva.

- Samo za obiteljsku mirovinu bilo je oko 2.500 zahtjeva, a ostalo je za isplatu dijela obiteljske mirovine. Po broju zahtjeva smo odmah iza Zagreba. Projekcija središnje službe je da bi na našem području bilo do 9.000-10.000 zahtjeva – napomenuo je Žnidar.

Uvjeti za priznanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu (starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku), su sljedeći: 1. navršenih 65 godina života preživjelog bračnog/izvanbračnog druga/životnog partnera; 2. udovica/udovac je jedini korisnik obiteljske mirovine i ispunjava propisane uvjete za stjecanje prava na obiteljsku mirovinu prema ZOMO-u ili drugom posebnom propisu o mirovinskom osiguranju; 3. ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj (I. i II. stup) ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (80 x AVM, koji od 1. srpnja 2022. iznosi 77,65 kn = 6.212,00 kn, odnosno 824,47 eura).

Tako korisnik koji ima mirovinu npr. 5.800 kuna, a dio obiteljske mirovine bi prema izračunu iznosio npr. 600 kuna, neće primati 6.400 kuna, nego ukupno 6.212 kuna.

Kako izračunati dio obiteljske mirovine, koje zahtjeve treba dostaviti, kako doznati je li povoljnija samo obiteljska ili vlastita mirovina uz dio obiteljske, te što su nam rekli umirovljenici koje smo zatekli na šalterima HZMO-a u Varaždinu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...