NOVI KREDIT Specijalna bolnica u Toplicama u dodatni kredit zbog Minerve, koja je u lošem stanju Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NOVI KREDIT Specijalna bolnica u Toplicama u dodatni kredit zbog Minerve, koja je u lošem stanju

IHR | 10.7.2020. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine su Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jednoglasno dali suglasnost za dodatno zaduživanje putem dugoročnog kredita do 20 milijuna kuna za građevinske i obrtničke radove te opremu u smještajnom objektu Minerva.

- U Specijalnoj bolnici se energetski obnavljaju svi njihovi smještajni objekti, i to putem EU projekata. U Minervi, objektu koji je star 40-ak godina i bio je u lošijem stanju nego što se pretpostavljalo, došlo je do potrebe za dodatnim, izvantroškovničkim radovima. Rekonstruirano će biti krovište unutarnjih bazena, a uređen će biti i trg Minerva. Uz to, rekonstruirane će biti elektroinstalacije u sobama, toplovod od Minerve do kotlovnice te će se obaviti soboslikarski radovi, sanacija lođa, ulaznih vrata soba i kupaonica. Također će se rekonstruirati instalacije antenskog sustava, vatrodojava, kao i kanalizacijska instalacija sanitarnih i oborinskih voda – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin i pojasnio da je riječ o kreditu na rok od 15 godina, uključujući dvije godine počeka, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 posto godišnje.

Vijećnici su prihvatili i izmjenu Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Specijalne bolnice Varaždinske Toplice za energetsku obnovu skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj, pri čemu se tražilo produženje roka korištenja kredita zbog toga što su radovi bili otežani zbog pandemije koronavirusa.

Osim u topličkoj bolnici, velika ulaganja odvijaju se i u Općoj bolnici Varaždin.

- Radovi na izgradnji zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije počeli su prošli mjesec, a ukupna vrijednost te EU investicije je 75 milijuna kuna. Nova zgrada nalazit će se na glavnom ulazu u bolnicu zato što se radi o objedinjenom hitnom prijemu, dakle svi pacijenti će biti primljeni na jedinstvenom mjestu te neće morati kao dosad hodati po cijelom bolničkom krugu - rekao je župan Čačić.

Što se to gradi ispred zgrade Interne zanimalo SDP-ovu vijećnicu Dubravku Biberdžić, koja je rekla kako je bilo riječi da će se objedinjeni hitni prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija raditi uz zgradu Kirurgije.

- Sada je uništan park ispred Interne, sa starim stablima - upozorila je.

Čačić je rekao kako je u planu da se što prije počne s izgradnjom garaže, čime bi se rasteretio bolnički krug, a uz to će se urediti sve zelene površine.

- Naravno, idemo s novim velikim ulaganjima, a to je izgradnja centralnog operacijskog bloka za koji od Vlade tražimo da nam osigura mogućnost prijave na EU fondove – istaknuo je Čačić.