NOVI KREDIT Specijalna bolnica u Toplicama u dodatni kredit zbog Minerve, koja je u lošem stanju Foto: Ilustracija/Arhiva VV

NOVI KREDIT Specijalna bolnica u Toplicama u dodatni kredit zbog Minerve, koja je u lošem stanju

IHR | 10.7.2020. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine su Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice jednoglasno dali suglasnost za dodatno zaduživanje putem dugoročnog kredita do 20 milijuna kuna za građevinske i obrtničke radove te opremu u smještajnom objektu Minerva.

- U Specijalnoj bolnici se energetski obnavljaju svi njihovi smještajni objekti, i to putem EU projekata. U Minervi, objektu koji je star 40-ak godina i bio je u lošijem stanju nego što se pretpostavljalo, došlo je do potrebe za dodatnim, izvantroškovničkim radovima. Rekonstruirano će biti krovište unutarnjih bazena, a uređen će biti i trg Minerva. Uz to, rekonstruirane će biti elektroinstalacije u sobama, toplovod od Minerve do kotlovnice te će se obaviti soboslikarski radovi, sanacija lođa, ulaznih vrata soba i kupaonica. Također će se rekonstruirati instalacije antenskog sustava, vatrodojava, kao i kanalizacijska instalacija sanitarnih i oborinskih voda – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin i pojasnio da je riječ o kreditu na rok od 15 godina, uključujući dvije godine počeka, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 posto godišnje.

Vijećnici su prihvatili i izmjenu Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Specijalne bolnice Varaždinske Toplice za energetsku obnovu skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj, pri čemu se tražilo produženje roka korištenja kredita zbog toga što su radovi bili otežani zbog pandemije koronavirusa.

Osim u topličkoj bolnici, velika ulaganja odvijaju se i u Općoj bolnici Varaždin.

- Radovi na izgradnji zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije počeli su prošli mjesec, a ukupna vrijednost te EU investicije je 75 milijuna kuna. Nova zgrada nalazit će se na glavnom ulazu u bolnicu zato što se radi o objedinjenom hitnom prijemu, dakle svi pacijenti će biti primljeni na jedinstvenom mjestu te neće morati kao dosad hodati po cijelom bolničkom krugu - rekao je župan Čačić.

Što se to gradi ispred zgrade Interne zanimalo SDP-ovu vijećnicu Dubravku Biberdžić, koja je rekla kako je bilo riječi da će se objedinjeni hitni prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija raditi uz zgradu Kirurgije.

- Sada je uništan park ispred Interne, sa starim stablima - upozorila je.

Čačić je rekao kako je u planu da se što prije počne s izgradnjom garaže, čime bi se rasteretio bolnički krug, a uz to će se urediti sve zelene površine.

- Naravno, idemo s novim velikim ulaganjima, a to je izgradnja centralnog operacijskog bloka za koji od Vlade tražimo da nam osigura mogućnost prijave na EU fondove – istaknuo je Čačić.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci