Novi harač: PDV na pakete male vrijednosti do 160 kuna van EU počinje od 1. srpnja 2021. Foto: Ilustracija

Novi harač: PDV na pakete male vrijednosti do 160 kuna van EU počinje od 1. srpnja 2021.

VV/Racunalo.com | 12.9.2020. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Od 1. srpnja 2021. godine se na pakete male vrijednosti uvodi PDV do 160 kuna, koji su . To znači da će se na sve narudžbe s kineskih i drugih webshopova izvan Europske unije plaćati s najmanje PDV od 25%, a za neke pakete se očekuju i dodatni troškovi.

Potez je to koji je već ranije najavljen, a u skladu je s usklađivanjem zakonske regulative koja vlada i u drugim zemljama Europske Unije. Tako će kupnja preko eBaya, AliExpressa ili Banggooda i drugih webshopova koja je do sada bila čak znatno jeftinija, poskupjeti za nekih 40 kuna u najskupljim slučajevima.

Srećom, to vrijedi samo za proizvode koji dolaze van prostora EU, a velika većina kineskih prodavača preko web stranica poput eBaya, Aliexpressa i Banggooda već se na to odavno pripremilo te u novije vrijeme imaju skladišta u Europi (EU Warehouse) te se tako neće ipak morati platiti porez i carinu jer su već plaćeni prilikom ulaska u EU. Samo prilikom kupnje trebate pripaziti na napomenu kod prodavača da li proizvod zaista dolazi iz skladišta u Europi.