Nove odluke nacionalnog stožera: Neke odluke produljene, neke ublažene Foto: VV arhiva / ilustracija

Nove odluke nacionalnog stožera: Neke odluke produljene, neke ublažene

Varaždinske vijesti | 2.3.2022. u 14:23h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

Odluke koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te prelazak preko granice su produljene do 31. ožujka.

U odluci koja se odnosi na okupljanja, ublažene su mjere kojima su ograničena okupljanja i to na način da se omogućava okupljanje većeg broja osoba na otvorenim okupljanjima, dakle 100 umjesto 50 kako je bilo do sada.

- U zatvorenim prostorima moći će se okupiti 50 ljudi umjesto 25 koliko je to do sada bilo. Ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Do sada su se mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od 1. ožujka ta suglasnost više nije potrebna - rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović, piše hrt.hr.

- Što se tiče natjecanja, športskih koja se održavaju uz prisustvo gledatelja s EU digitalnim COVID potvrdama ukida se, odnosno smanjuju ograničenja maksimalnog broja gledatelja. Za natjecanja na otvorenom više neće biti ograničenja broja gledatelja, a za natjecanja u zatvorenim prostorima omogućava se 50% popunjenost tribina umjesto 20% kako je bilo do sada - izjavio je.

- Osim toga, prestaje važiti odluka kojom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID, odnosno obveznog predočenje dokaza za testiranje, cijepljenje ili preboljenje COVID-a kao uvjeta za ulazak u prostore javno pravnih tijela, budući da je zaključeno kako s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem, pogotovo nakon pojave omikron varijante, te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javno pravnih tijela, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi. Sve ove odluke se donose do kraja ožujka, s tim da postoji mogućnost i ranijih promjena ukoliko se nastavi povoljan, pozitivniji razvoj epidemiološke situacije - dodao je Božinović.

- Kada je riječ o ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama, ostaje na snazi odluka o EU digitalnim COVID potvrdama, a također i za tribine te događanja u zatvorenom prostoru gdje se traže EU digitalne COVID potvrde. Mi smo sada ukinuli mjeru obveznog testiranja za javne službe - rekao je među ostalim potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, pojasnivši da za ulazak u poštu, primjerice, COVID potvrda ne treba, ali za ulazak u bolnicu treba.

Sve odluke Stožera civilne zaštite RH dostupne su OVDJE.