Nove mjere na stolu: online nastava za srednje škole do 23. prosinca, online i viši razredi? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nove mjere na stolu: online nastava za srednje škole do 23. prosinca, online i viši razredi?

IHR/Varaždinske vijesti | 2.12.2020. u 16:21h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski župan Radimir Čačić danas je najavio nove, strože mjere za Varaždinsku županiju, no o kojim se točno mjerama radi nije htio govoriti prije nego ih predstave Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

- Čačić: "Tražit ćemo strože mjere za našu županiju od ovih koje su sad"

Jedna od novih mjera koja se našla na stolu je, kako neslužbeno doznajemo, preporuka ravnateljima i osnivačima osnovnih i srednjih škola o nastavku održavanja online nastave za srednje škole do 23. prosinca, a na model C, odnosno nastavu na daljinu trebali bi prijeći i učenici viših razreda osnovnih škola. Isto se preporučuje i fakultetima, uz iznimku praktične nastave. 

To ne čudi, budući da je na jučerašnjem sastanku užeg sasava Vlade i župana ministar obrazovanja iznio podatke prema kojiam je ukupan broj zaraženih učenika najveći u Međimurskoj županiji (392 učenika, 3,02 posto), a slijedi Varaždinska (494 učenika, 2,49 posto) i Splitsko-dalmatinska (1098 učenika, 2,05 posto). No, kako je dodao ministar, broj pozitivnih slučajeva prema učenicima pada pa ih je u listopadu pozitivnih bilo 3,3 posto učenika osnovnih škola i 6,4 posto srednjih škola, a ustudenom je taj broj u učeničkoj populaciji pao na tri, odnosno na šest posto.

Hoće li zbog toga i osnovne škole kojima je osnivač Grad Varaždin isto online? Načelnik varaždinskog Stožera civilne zaštie Zlatan Avar rekao je kako su već zatražili od ravnatelja osnovnih škola da se izjasne o tome.

- Dali smo im rok do sutra. Ako se većina ravnatelja izjasni za online nastavu, jer imaju puno nastavnika i učenika u samoizolacijama, onda ćemo kontaktirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja - rekao je načelnik varaždinskog Stožera civilne zaštite Zlatan Avar te podsjetio kako preporuke mora dati Ministarstvo, a ne gradski ili županijski stožer.

U varaždinskom Stožeru razmišljaju o tome kako bi trebalo eliminirati i druga središta zaraze, odnosno izvore zaraze, a to je industrija. Hoće li se nove mjere za Varaždinsku županiju, koje je danas najavio župan Čačić odnositi i na ograničenja u trgovačkim centrima zasad se samo nagađa. No u varaždinskom Stožeru kažu kako su prema informacijama s terena trgovački centri prošlog vikenda, za vrijeme trajanja tzv. black frideya bili puni te se ljudi nisu baš pridržavali donesenih mjera.

Označeno u