Nove mjere: Dodatna ograničenja za okupljanja, zabranjena prodaja alkohola nakon ponoći Foto: VV arhiva / ilustracija

Nove mjere: Dodatna ograničenja za okupljanja, zabranjena prodaja alkohola nakon ponoći

Varaždinske vijesti | 25.10.2020. u 12:33h | Objavljeno u Aktualno

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas je na konferenciji za medije objavio nove mjere i preporuke, donesene zbog pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj zemlji.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak uvodno je rekao da Hrvatska ima incidenciju od 389,9 u 14 dana na 100.000 stanovnika, uz napomenu da Češka ima više od 1.000, te da je Hrvatska u sredini među europskim zemljama

- Nema posebnih žarišta, postoje brojna mikro-žarišta, poput obiteljskih proslava po županijama. R0 nam je 1,99, samo je jednom prije bio veći - napomenuo je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da svjedočimo daljnjoj eskalaciji situacije.

- Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo preopterećenje - istaknuo je Beroš, dodavši da je jučer na bolničkom liječenju bilo 825 osoba.

- Prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete, večeras će biti sastanak krizne skupine ministarstva zdravstva, aktivirat ćemo od ranije postojeće planove kako bismo povećali zdravstvene kapacitete - dodao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović pojasnio je potom nove mjere. Naglasio je da se donosi odredba kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta od najmanje 2 metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metara na otvorenom.

Mjere su sljedeće:

- zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu
- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba
- na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše trideset osoba
- na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba
- sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja
- javna događanja, te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati najdulje do 00,00 sati
- okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga
- obveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite
- obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba.
- zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 00,00 sata do 6,00 sati
- obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar
- obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima (zbog blagdana Svih svetih).

Mjere se određuju u trajanju od 14 dana.

- Ove mjere o broju ljudi na okupljanjima i vođenju evidencije se ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe, kinoprojekcije, vjerske obrede, izložbe jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i imaju posebne protokole. Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na rad ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Poslodavcima je preporuka smanjiti fizički kontakti između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama - kazao je Božinović.

- Poslodavcima se preporučuje i smanjivanje sastanaka na najmanju moguću mjeru. Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija. Ako negdje postoji blaža mjera, primijenit će se ove strože - napomenuo je Božinović.

Označeno u